Z východu na západ a zpátky: kreslíř Joachim John

17. leden 2020

Toto výročí týdne patří kreslíři a spisovateli Joachimu Johnovi. Narodil se 20. ledna 1933 v Děčíně.

Po skončení války byla jeho rodina odsunuta do východního Německa. Usadili se v Sasku-Anhalatsku ve městě Zerbst.

V roce 1951 měl otec Joachima Johna konflikt s místním starostou, proto rodina uprchla do západního Německa. V Zerbstu zůstala jen Joachimova babička, kterou měl velice rád. Po několika měsících se za ní Joachim vrátil.

O dva roky později opět, tentokrát i s babičkou, hranice do západního Německa nelegálně překročil, aby mohl jít na pohřeb svému otci.

Zhruba o rok později se zase vrátil na východ. Usadil se v Drážďanech, pracoval ve státní operetě Staatsoperette Dresden jako rekvizitář a zároveň studoval na divadelní škole v Lipsku Theaterhochschule Leipzig. Navštěvoval také univerzitu v Greifswaldu, kde studoval umění.

V roce 1959 se přesunul na baltský ostrov Usedom, aby se tu učil kresbě u významného německého umělce Otto Holstein-Niemeyera. V roce 1961 vystavoval na ve své době důležité výstavě mladých umělců v Berlíně. Tam se také potom zapsal na akademii výtvarných umění.

Joachim John vydobyl renomé jako osobitý kreslíř a grafik. Věnoval se volné tvorbě i ilustracím. Jeho práce jsou v řadě galerií i soukromých sbírek. Získal i řadu ocenění.

Vedle výtvarného měl Joachim John i literární talent. Je autorem rozhlasových i divadelních her, povídek i novel. Knížku s názvem Kuckuck, ve které vzpomíná na rodné Čechy, si i ilustroval. Byl členem německé akademie umění a v devadesátých letech také učil na univerzitě v Kasselu.

Joachim John zemřel v roce 2018.

Spustit audio