Za betlémem do Olešnice v Orlických horách

29. listopad 2014

Pohyblivý betlém najdeme nejen v Třebechovicích pod Orebem ale také v Olešnici v Orlických horách. To je vesnice na hranicích s Polskem. Dřív byla vlastně na konci světa. Dál už se nedalo nikam dojet. Dnes se dá odtud pěšky, autem, na běžkách nebo na kole dostat do polské části hor. Olešnice je ideální jako start výletů do české i polské části Orlických hor. Za návštěvu stojí také zdejší muzeum.

Utzův mechanický betlém

V Čechách najdeme víc mechanických betlémů než jen ten třebechovický. Za jedním se můžete vypravit právě do Olešnice v Orlických horách. Sestrojil ho Josef Utz a i když je nedokončený, najdeme na něm několik rarit. Daráci se nepohybují strnule jen jako figurky, které přijíždí na pásu, ale opravdu kráčí. Důmyslný mechanismus jim umožňuje pohyb nohou. Další raritou, která se ještě bude opravovat, je vestavěný gramofon, který se staral o hudební doprovod. Josef Utz betlém nedokončil, protože zemřel na zranění, které si přivodil při řezání dřeva na cirkulárce.

Utzův mechanický betlém v Olešnici v Orlických horách
0:00
/
0:00

Olešnické venkovské muzeum

I tady uvidíte jakýsi betlém. Konkrétně jesličky z místního kostela. Ty se nepohybují, ale jsou barevné. V další místnosti je pak všechno, co naši předci potřebovali ke svému každodennímu životu. Různé oblečení, ošatky, máselnice a také zouvák na boty. Ten se hodil při zouvání těžkých holínek, ve kterých se chodilo za prací po horách. Většinu těchto exponátů věnovali do sbírek muzea obyvatelé obce.

Muzeum v Olešnici v Orlických horách

Tipy na túry z Olešnice v Orlických horách

Z Olešnice můžete vyrazit na řadu míst. Náš reportér Martin Karlík si dal něco přes 20 kilometrů, když se vydal přes Číhalku do Polska, přes polské středisko Zieleniec a pak strmě do kopce na Masarykovu chatu, odkud se po hřebeni vrátil až k Olešnici. Když se povede počasí, budete mít krásný výhled jak na českou tak na polskou stranu hor.

Listování kronikou

Olešnic najdeme na mapě České republiky několik. Dokonce i v okrese Rychnov nad Kněžnou není tato víska u hranic s Polskem jediná tohoto jména. Aby se to nepletlo, tak tahle vesnička dostala už v roce 1918 do názvu upřesnění "v Orlických horách". Dřív byla Olešnice v Orlických horách poslední vesnicí před hranicí a tak byla téměř na konci světa. Díky otevření hranic je to teď paradoxně blíž i do českých měst. Třeba do Náchoda, kam se dá pohodlně dojet přes Polsko.

autor: mkk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.