Za sedmdesát metrů cesty dva a půl milionu. Chrudim chystá dokončení cyklostezky

26. březen 2018 08:05

Krátký, ale zato velmi drahý. Takový bude poslední úsek stezky na takzvaném zadním výjezdu z Chrudimi do Pardubic. Hotový už je začátek a konec, zbývá dodělat prostředek trasy. Problémem je, že povede přes železnici a to bude také znamenat výrazné prodražení stavby.

Je to kratičká část, která měří 66 metrů. První úsek od přejezdu v Dašické ulici do obce Vestec byl dokončený v roce 2015. Úprava tehdy souvisela s otevřením obchvatu Chrudimi, protože tím se z této ulice stal vlastně hlavní příjezd do města a bylo nutné dostat chodce a cyklisty pryč ze silnice. Pak následovala část od přejezdu ke kruhové křižovatce u plynáren a zbývá tedy vyplnit mezeru, která vede právě přes železnici.

Chrudim na ni má v rozpočtu připravenou částku dva a půl milionu korun. Rozhodující ale budou nabídky firem, které se přihlásily do výběrového řízení. Cena za první dva úseky byla víc než šest milionů korun. Poslední část bude dražší hlavně proto, že je nutné železniční přejezd rozšířit a postavit další pár závor pro cyklisty.

Radnice je přesvědčená, že nová cesta dopravě prospěje. Stezka propojí Chrudim a Vestec, můžou ji využívat lidé, kteří pracují v podnicích na okraji města. Rozhodně je to bezpečnější cesta třeba pro studenty zemědělské školy. Ti chodí na praxi do vesteckého školního statku a už teď jim umožňuje vyhnout si poměrně vytížené silnici.

Spustit audio