Základní školy v Pardubicích: vedro je neúnosné

12. červen 2003

Na některých základních školách v Pardubicích ředitelé zkrátili kvůli současným vedrům výuku. Žáky učitelé poučují o pitném režimu a také při hodinách tělesné výchovy omezili vytrvalostní cvičení a pohyb na slunci. Ředitel Základní školy Erno Košťála v Pardubicích Vítězslav Štěpánek tyto pravidla zavedl včera, když vedro bylo pro děti i učitele neúnosné.

"Vzhledem k tomu, že jsme panelová škola a nešťastně řešená, protože všechna okna jsou na jih, to znamená, že tady je úplné vedro - 28-30 stupňů, tak zkracujeme vyučování, takže první stupeň končí po třetí hodině a druhý stupeň po čtvrté hodině. O pitném režimu jsou poučováni jak děti, tak rodiče a při těchto teplotách byly zvláště děti poučeny, aby si nosily sebou pití i do výuky nejenom o přestávkách."

škola v Hradci Králové
autor: KOC
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.