Zazděná johanitská komenda skrývá tajemství. Prozrazují ho v Českém Dubu

10. květen 2016
Česko – země neznámá

Jedno z nejstarších měst na severu Čech je Český Dub. Městečko vzdálené asi 20 kilometrů od Liberce se chlubí bohatou historií, mimo jiné ho navštívil i sám Karel IV. Do historického městečka přijíždějí i turisté, třeba za několik set let starou, přitom teprve nedávno objevenou johanitskou komendou, která má neobvyklý příběh.

„Slovo komenda znamená opevněný klášter,“ vysvětluje českodubský průvodce Martin Hess, když odemyká dveře od zdánlivě běžného domu. Ovšem za jeho dveřmi je ukrytý středověký klášter johanitů, ve kterém se lze vrátit v čase až do 13. století. Zvenčí to jako johanitský klášter ale rozhodně nevypadá.

„Návštěvníkům vyprávíme neuvěřitelnou pohádku o objevení ztraceného johanitského kláštera,“ pokračuje s výkladem Martin Hess. Středověkou komendu totiž objevil v roce 1991 historik a tehdejší ředitel Podještědského muzea v Českém Dubu Tomáš Edel.

Vnitřný prostory johanitské komendy

Právě díky němu dnes průvodci mohou vyprávět, jak ve sklepních prostorách ještě na začátku 90. let uskladňovali nájemníci domu brambory, a jak se Tomáš Edel v historických kronikách dočetl, že johanitský klášter se v Českém Dubu kdysi nacházel. A pak začal pátrat a naštěstí i objevovat.

Neváhejte se proto do krásného města v Podještědí také podívat, Martin Hess vám příběh rád povypráví. Určitě nebudete litovat.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio