Zbytečná nebo potřebná? Obnovená zastávka Pohřebačka na trase Pardubice - Hradec

4. duben 2016

Lidé mohou ode dneška využívat další zastávku na trati z Pardubic do Hradce Králové, obnovená stanice Opatovice - Pohřebačka je ale podle některých zbytečná.

Zrušení zastávky vloni v prosinci vyvolalo pozdvižení, někteří lidé v sousedním Březhradě se bouřili, přišli totiž o výhodné napojení na dráhu, a tak začali sepisovat stížnosti a dožadovali se nápravy. Tlačili na hradecký magistrát a nepřímo i oba kraje. A teď slaví úspěch.

Dvě stanice na půl kilometru

Stanice Opatovice – Pohřebačka je jenom 500 metrů od nové opatovické zastávky, která vznikla v souvislosti s dostavbou druhé koleje na trati.

Náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu Jaromír Dušek (SPO) si ale myslí, že znovu zprovozněná zastávka je nadbytečná a vlaky kvůli ní zpomalí. „K čemu rychlost na 160, když ten vlak se nerozjede ani na 60 mezi dvěma zastávkami.“

Železniční stanice Opatovice - Pohřebačka

Obyvatelům Březhradu se ale podařilo přesvědčit královéhradecký magistrát, aby se o zastavování vlaků v Opatovicích – Pohřebačce zasadil. To se mu nakonec povedlo.

„Vzhledem k tomu, jak to bylo poptáváno a požadováno občany Březhradu, si myslím, že to bude velmi využíváno především, co se týče pracujících a studentů,“ řekl hradecký náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP09).“

Čtěte také

V každém případě stanice Opatovice – Pohřebačka bude sloužit místním jen dočasně. V souvislosti se stavbou druhé koleje z Opatovic do Hradce Králové přibude nová zastávka i v samotném Březhradě.

autor: wol
Spustit audio