Zemřel Robin Stria. Nadějný režisér, který bojoval za romskou emancipaci

24. březen 2023

V pouhých dvaatřiceti letech zemřel významný romský aktivista, dokumentarista a umělec Robin Stria. Muž, který se mimo jiné podílel i na úspěšné kampani Petra Pavla, podlehl vzácné urologické nemoci.

Čtěte také

Robin Stria se narodil 12. září 1990 v Jihlavě, od tří let ale vyrůstal v péči osvojitelů ve Skrchově u Letovic. Vystudoval gymnázium, poté Evangelickou akademii a Vyšší odbornou školu sociálně právní. Pracoval jako sociální pracovních v brněnských organizacích IQ Roma servis a DROM, kde byl vedoucím komunitního centra.

Jeho hlavním přínosem nejen pro romskou komunitu byla vlastní dokumentární tvorba. Klíčovým tématem jeho života a filmařské tvorby se stal romipen. V roce 2017 režíroval historicky první romský sitcom Miri fajta (Moje rodina), kterému se následně dostalo i filmového zpracování.

Čtěte také

V roce 2019 spolu s romskou aktivistkou Marií Gailovou a novinářkou Alicí Sigmund Herákovou založili Tuke TV, internetové médium věnující se výrobě vlastních pořadů i zakázkové filmové produkci. V Muzeu romské kultury působil na pozici kurátora videofondu.

Robin Stria zemřel 17. 3. 2023 na následky vzácné Fourniérovi gangrény, což je vážné urologické infekční onemocnění, které v Česku postihne průměrně jednoho člověka (především muže) za rok.  Na pomoc jeho ženě a malému synkovi vznikla veřejná sbírka, do které lze přispět na adrese www.znesnaze21.cz.

Poslední rozloučení s Robinem Striou proběhne 25. 3. v letovickém chrámu sv. Prokopa.

Robine, nezapomene – na bisteraha!

autor: Barbora Němcová | zdroj: Muzeum romské kultury
Spustit audio

Související