Žena po padesátce nepatří do starého železa, ale musíte si ukočírovat stravu, tvrdí Hanka Kynychová

10. červen 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 01:05 Rozhovor s farářem Zbigniewem Czendlikem
  • 06:12 Letní sako jako nutnost našeho elegantního šatníku 
  • 10:21 Závěrečné zkoušky tříletého krejčovského oboru
  • 14:39 Jak nám může koučink pomoci v běžném životě?
  • 18:47 Pokud vás bolí záda, poradí vám fyzioterapeutka Štěpánka Krausová
  • 23:34 Hanka Kynychová poradí, co dělat, když ve středním věku nechcete přibírat
  • 27:34 Hlasování v oblíbené rozhlasové anketě Šarmantní osobnost roku

Mnohým z nás se přes řadu doporučovaných rad nedaří zhubnout. Jak to udělat, když je vám 50 let a kila jdou stále nahoru? Ženy po padesátce nepatří do starého železa, tvrdí cvičitelka Hanka Kynychová, která na vlastní kůži zjistila, že udržet si štíhlou a pevnou postavu po přechodu stojí hodně dřiny.

Možností, co pro sebe můžeme udělat, je nepřeberné množství. A tady jsou některé rady Hanky Kynychové.

Čtěte také

Prostě, když přichází věk, kdy už má naše tělo stagnovat a svoji reprodukční povinnost splnily, tak si hormony samozřejmě hledají cestu, jak už nefungovat. Vnitřní metabolismus se zpomaluje. Já jsem si bláhově myslela, že když budu pořád cvičit, že metabolicky pracuji. Není to tak.

Vnitřní metabolismus zpomaluje v okamžiku, když žena přestává menstruovat a jde do menopauzy. A o to se právě musíme starat. Tam je taková zvláštní fáze, že se v určitém období, kdy to přichází, ukládá tuk do břicha. On se tam tedy ukládal i v mladším věku, ale protože probíhala menstruace a onen vnitřní proces, tak pokud jsme to držely pod kontrolou, dalo se to ukočírovat.

Čtěte také

A teď je to o tom, že musíme ukočírovat stravu. Protože tento fakt nezměníme. Já jsem si sama tímto obdobím prošla, a v té době jsem znovu objevila, tedy nikoliv žádné novum, ale opět jsem se začala věnovat lymfě. A vyřešila jsem tak pneumatiku kolem břicha.

Protože v tomto období na těle zadržujeme více vodu. Tak jsem musela přijmout jiný režim a pravidelně chodím na lymfatické masáže. A zdá se, že mi to pomohlo překonat onu změnu hormonálního období, než se tělo zase uklidnilo a začalo si žít v módu lenosti.

Ale já jsem do toho dala onu lymfu, takže jsem to metabolicky ošálila tím, že to za mne vlastně pracovalo z vnějšího světa. Tedy tohle je jedna z cest.

Čtěte také

Další je samozřejmě strava. Můj kamarád říká, čím jsi starší, tím toho potřebuješ méně. A má pravdu. Protože reprodukční proces je za námi a zase tolik energie nemusíme mít. Nebo prostě energii, kterou máme, jsme schopni využít pro svůj život.

Snažím se vyhledávat potraviny, do kterých už vůbec není přidáván cukr. Omezila jsem hodně sacharidy, tedy těstoviny a přílohy. To mi hodně pomohlo. Je potřeba ale vnímat svůj rytmus a co mozek potřebuje. A low carb strava, se mi zdá, z pohledu dam v určitém věku, že by mohla držet naši postavu pod kontrolou.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související