Žluté linky - podvody na internetu

18. březen 2003

Český Telecom varuje všechny své klienty před internetovými podvody. V poslední době tato firma zaznamenala několik případů, kdy se zákazníkům zvýšil účet za telefon kvůli přesměrovanému modemu. Pokračuje Naďa Kubínková.

Český Telecom v současné době eviduje několik případů, kdy zákazníci podávají stížnosti na nezvykle vysoký účet za telefon. Částka může být až stotisícová. Klienti po kliknutí na nejrůznější odkazy přesměrují bez svého vědomí připojení buď do některé exotické země, nebo na takzvanou "žlutou" linku. Podle tiskového mluvčího Českého Telecomu Vladana Crhy jim však reklamace nemůže být uznána.

český telecom

"Každý zákazník se připojuje na číslo na které on se chce připojit. Naším úkolem je zprostředkovat mu toto připojení. Tím druhým důvodem, a ten je asi klíčový, je skutečnost, že my jsme na základě tohoto komunikačního zákona povinni peníze, které vybereme od zákazníka, které on dostane na tom účtu, odevzdat jinému operátorovi nebo provozovateli této služby."

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.