Změna odrůd obilovin na Svitavsku

25. září 2010

Zemědělci na Svitavsku budou při osevních pracích letos používat domácí odrůdy obilovin. Ty mají totiž vyšší mrazuvzdornou odolnost, něž doposud dovážená osiva. Důvodem je vliv nepříznivého průběhu loňské zimy na úrodu. Více k tomu Věra Pavlasová.

"Veškeré ozimé ječmeny na Svitavsku, které tam zemědělci vyseli, omrzli a oni museli plochy zaorat. Problémy kvůli počasí měli podle slov ředitele agrární komory ve Svitavách Josefa Graciase také u ozimých řepek a částečně u ozimých pšenic. Proto se budou snažit vysévat odrůdy, které mají vyšší mrazuvzdornost, tak aby maximálně omezili letošní neúspěch. Je to otázka používání domácích odrůd, které jsou v daných klimatických podmínkách odolnější a parametry odpovídají i světově dováženým odrůdám."

autor: Viera Pavlasová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.