Změny v dopravě, dopady zdražování energií i budoucnost multifunkční haly v Brně. Co přinese rok 2023?

2. leden 2023

Zdražení vodného a stočného v některých městech, zastropování cen energií i několik dopravních novinek. Nejen to přinese rok 2023. A my se proto podíváme na to, co bychom od něj mohli očekávat.

Vodné a stočné

Od ledna bude vodné a stočné v Brně stát 102 korun za metr krychlový (zdražení o 15 korun). Zdražení pocítí nejen Brňané, ale i další obce, které jsou napojeny na Vírský vodovod. Účty za pitnou vodu se tak zvýší například v Kuřimi, Lelekovicích, Moravanech nebo Modřicích. Brněnské vodárny zásobují zhruba 415 tisíc lidí.

Čtěte také

Podle brněnských vodáren je cena na republikovém průměru. V Břeclavi lidé za vodné a stočné zaplatí 129 korun, tedy o 16 % více. Vodovody a kanalizace Břeclav zásobují vodou asi 110 tisíc obyvatel na Břeclavsku a části Brněnska. VaK Hodonín zvedá cenu o čtvrtinu na konečných 102 korun a téměř 50 haléřů. Vodovody a kanalizace Vyškov cenu stanovily na necelých 110 korun, o desetinu více než letos. Mezi 130 až 146 korunami za metr krychlový zaplatí lidé napojení na blanenské, znojemské, židlochovické, ivančické, šlapanické a tišnovské vodárny.

Čtěte také

Elektřina a teplo

V průběhu celého roku zdražuje také elektřina. Hned od 1. ledna začne platit státem nařízené zastropování cen elektřiny a plynu. Za jednu megawatthodinu elektřiny domácnosti, firmy i veřejné instituce nezaplatí víc než 6 000 korun, za megawatthodinu plynu 3 000 korun. To, co by lidé platili navíc, uhradí energetickým firmám stát, který tak chce ochránit koncové zákazníky. Dopad na jednotlivé domácnosti je ale z pohledu účtů za elektřinu individuální. Záleží na dodavateli, typu smlouvy i jejím zafixování.

Přesto, že budou ceny plynu a elektřiny zastropovány, zdražily nebo ještě zdraží také teplárny, které třeba právě plyn k výrobě tepla využívají.

Čtěte také

Nejvíce si připlatí lidé v Brně, tedy obyvatelé, kteří jsou napojeni na Teplárny Brno. Jeden gigajoule tepla stojí 1 672 korun. Už od 1. listopadu 2022 lidé platí v průměru o 1 500 korun za zálohy více než při předchozím ceníku. Dodávky tepla tak v Brně zdražily na dvojnásobek. Ještě větší zdražení čeká na obyvatele Břeclavi, kde po ukončení dodávek plynu ze strany firmy NWT zdraží teplo z 628 korun na skoro 1 500 korun. Ale zdražení pocítí i lidé v dalších městech.

Doprava a jízdné

Výhledově zdraží také cestování hromadnou dopravou v kraji. Nový ceník bude platný od 1. března. Bude to poprvé za posledních deset let, co kraj cenu jízdného zvýšil. Výjimkou bude brněnská městská hromadná doprava, které se plánované zdražení nedotkne. Za předplatní jízdenky lidé v průměru zaplatí o 17 % víc, za jednorázové jízdenky pak o pětinu více. Oba druhy ale budou levnější v případě, že je lidé zakoupí elektronicky.

Změny v dopravě, novela zákona o státní podpoře, sportovní a kulturní události nebo stavba multifunkční haly na výstavišti. To jsou další témata, která rozebrali ve vysílání Českého rozhlasu Brno Alena Hesová a Petr Tichý. Poslechněte si více v přiloženém audiu.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související