Semínka a pecky – které jsou zdraví prospěšné a kterým se raději vyhnout? Řeknou Babské rady
Která semínka a pecky jíst a kterým se naopak raději vyhnout? Dýňová semínka nevyhazujte, ta jsou plná cenných látek jako hořčík, zinek, draslík a fosfor. Chutnají skvěle i pražená – stačí je dát na 15 minut do trouby při 75 °C.
Také semínka z vodního melounu stojí za pozornost. Obsahují železo, zinek i bílkoviny, takže pokud vám nevadí pecky, vybírejte melouny s nimi. Zdraví prospěšné jsou i pecky z hroznového vína – bohaté na antioxidanty, flavonoidy a vitamín E, které chrání buňky před volnými radikály.
Ovšem pozor, některé pecky naopak k jídlu vhodné nejsou. Pecky z jablek, hrušek, broskví, třešní nebo meruněk obsahují látku, která se v těle může přeměnit na kyanid. Ve větším množství může být nebezpečný, ale náhodné spolknutí několika kusů peciček by vám nemělo uškodit.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka