Zmizelé, poškozené i opravené. V kraji jsou desítky zanedbaných drobných památek

15. únor 2018 09:10

Některé mají novou fasádu, jiné ale stále chátrají. Podle informací krajského úřadu jen v Pardubickém kraji trpí zubem času a nezájmem stovky drobných církevních památek.

Jedna taková už několik staletí stojí na křižovatce místních cest i v Počaplech u Sezemic. Už letos by se ale památka měla dočkat obnovy.

Šikmá kaplička v Počaplech

Tahle stavba to má doslova nahnuté, kaplička sv. Jana Nepomuckého v Počaplech je totiž vychýlená z osy a naklání se dozadu, jakoby se vlastní vahou kácela. Podle statického posudku je odklon v horní části až metr a půl a to způsobilo výrazné trhliny ve spodní části zdiva. Jde při tom o chráněnou památku.       

Podle Jiřího Košťála z městského úřadu v Sezemicích by oprava měla začít v dubnu a potrvá zhruba do léta. Bude ale důkladná, vlastně víc než to. Narovnat stavbu není možné a tak kapličku budou muset dělníci od základu rozebrat a postavit znovu. Náklady jsou vyčíslené na 600 tisíc korun, většinu pokryje státní dotace.

Pokud jde o  kapličky, křížky, boží muka, smírčí kříže, křížové cesty, podle krajského úřadu jich stojí v krajině tisíce. 300 z nich je prohlášeno za kulturní památku.

Zajímavá čísla nabízí i web znicenekostely.cz. Tam se dozvíme i to, kolik kapliček zaniklo, které jsou poškozené anebo naopak opravené. Ohrožených staveb prohlášených za kulturní památku pak památkáři evidují v kraji skoro 50, na tomto seznamu je například spousta lidových staveb. 

Drobných staveb je tolik, že na všechny se s opravou nedostane. Třeba Choltice letos přispějí na opravu Božích muk 15 tisíci, takových památek je ale v okolí městyse asi pět. Rekonstrukce se dočkala zatím jedna z nich. Jak přiznal nezávislý starosta Tomáš Bolek, peněz na opravu všech těchto památek není dost.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio