Zprávy z židovského světa

9. prosinec 2007

Ve Spojených státech se uskutečnila první konference amerických židovských a islámských duchovních. Na 25 rabínů a imámů z velkých židovských a muslimských center ve Spojených státech jednalo především o způsobech, jak mezi věřícími posilovat spolupráci a vzájemnou důvěru. Konference byla zakončena slavnostní večeří pořádanou předsedou Světového židovského kongresu Ronaldem Lauderem.

Při příležitosti 125. výročí založení světově proslulého orchestru Berlínští filharmonikové byl veřejnosti poprvé zpřístupněn archiv orchestru z nacistického období. Z iniciativy Hitlerova ministra propagandy Josepha Goebbelse se Berlínští filharmonikové stali oficiálním nacistickým orchestrem, což se přímo odrazilo v repertoáru. Orchestr také často vystupoval při nejrůznějších nacistických ceremoniích. Autor právě publikované knihy "Berlínští filharmonikové a Třetí říše" Misha Aster uvedl, že zpřístupnění archivu orchestru z nacistického období bránil jeho poválečný dirigent, slavný Herbert von Karajan, který byl za války sám členem nacistické strany.

Marsel Efroimski z Izraele vyhrála v tureckém Kemeru šachové mistrovství světa mládeže v kategorii dívek do 12 let. Mistrovství se zúčastnilo na 1500 šachistů ze 103 zemí světa. Rodiče Marsel Efroimski emigrovali do Izraele z bývalého Sovětského svazu.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio