10 rad jak správně nosit pánský oblek

27. leden 2015

Víte, že nošení pánského obleku má svá pravidla? Pokud chcete vypadat v obleku dobře, poslechněte si úterní Radioporadnu. Nabídneme vám praktické rady, jak nosit oblek a čeho se naopak vyvarovat.

„ Budete-li se jimi řídit, nemusíte mít ani drahý oblek, a přesto můžete vypadat dobře.“ Řekla nám v Radioporadně Veronika Hajnová - manažerka prodejny pánské obleky Bandi v Pardubicích.

Společně s Ivonou Buluškovou z agentury Parexpo nás pozvaly na svatební veletrh, který se už po jedenácté koná 30. a 31. ledna v budově ČSOB Pojišťovny v Pardubicích. Čekají vás módní přehlídky svatebních a společenských šatů, taneční vystoupení, ukázky účesů a líčení i bohatá tombola…

10 praktických rad, jak nosit pánský oblek, abyste byli in

  1. K obleku noste pouze košile s dlouhým rukávem. Když budete mít košili s krátkým rukávem, nebude vám vidět manžeta rukávu jako u košile s dlouhým rukávem. Vznikne dojem, že je vám sako velké. Rukáv košile končí u kořene palce, a tedy mírně vyčnívá z rukávu saka.

  2. Po koupi obleku odstraňte všechny značky a nášivky. Pánský oblek je společenské oblečení, nikoliv sportovní zboží. Se značkou na mikině určitě zaujmete, ale na pánském obleku jsou jakékoli texty, lístečky a popisky nevhodné.

  3. Ozdobné patky na kapsách nezasunujte do kapes. Vždy je noste vně kapes. Nenoste ruce v kapsách saka a také do nich nic neodkládejte. Sako není bunda.

  4. Poslední knoflík u jednořadého saka nikdy nezapínejte. Tento způsob zapínání má svůj historický původ. Muži nezapínali spodní knoflík, aby mohli lépe tasit zbraň. Dnes je důvod zcela jiný. Zapnutím všech knoflíků zdeformujete přirozený tvar saka.

  5. Nikdy nepovolujte uzel u kravaty, pokud nemáte úzkou kravatu SLIM. Raději si kravatu sundejte a nechte si první knoflík u košile rozepnutý, takzvanou rozhalenku.

  6. Manžetové knoflíčky, sponu opasku nebo hodinky, laďte v jedné barvě. Nekombinujte zlatou barvu se stříbrnou. Vypadal byste jako muž bez vkusu.

  7. Pánský oblek nenoste bez opasku. Opasek vybírejte kožený a v barvě obuvi. Jeho šířka nepřesahuje 3,5 centimetru. Široké nebo látkové opasky, které jste zvyklí nosit k riflím, nikdy nepoužívejte k obleku.

  8. Délka kalhot končí na patě dva až tři prsty nad zemí. A to v případě máte-li na sobě obuv. V přední části musí být kalhoty nad obuví pokrčeny na jeden varhánek.

  9. Ke tmavému obleku vybírejte vždy černé klasické ponožky. Toto pravidlo platí u obleků z černých, šedých a modrých odstínů barev.

  10. K pánskému obleku noste pouze šněrovací společenskou obuv. Nenoste k obleku látkovou obuv ani mokasíny s uzavřeným nártem.

autor: jsl
Spustit audio