13, 14 , 15 a 16tý festivalový den Smetanovy Litomyšle

25. září 2010

(středa 2. 7. 2003) Středečním programem festivalu byly PÍSNĚ A TANCE PŘED BRANAMI RENESANCE, situované do rekonstruovaných Klášterních zahrad. Pořady v plenéru jsou vždy velmi závislé na počasí, pořadatelé proto s obavami vzhlíželi k obloze.

Mraky nad sluncem neobvykle ostře osvícenými dominantami Litomyšle dokreslovaly nádhernou kulisu pořadu, jehož taneční i hudební část se odehrávala na zeleném trávníku uprostřed zahrad, sevřených dvěma chrámy.
V první části programu Kvinterna představila staré francouzské a španělské písně a tanečníci ze souboru Chorea Historica tancovali Poutnické kruhové tance a písně z kláštera Montserratu a Dvorské tance z Burgundska.
O přestávce začala obloha temnět a tak nebylo jisté, zda Balady Sefardských Židů a Dvorské tance z Katalánska, Romagne, Umbrie a Marche v druhé půli budou provedeny všechny.
Nakonec v závěru pořadu pršet skutečně začalo, hlavní dešťový mrak se však Litomyšli vyhnul a tak Chorea Historica za mírného poprchávání dotancovala pod přes celé nebe vyklenutou sytě barevnou duhou.
Mírný déšť tedy způsobil pouze kratší potlesk, který by za jiných podmínek jistě žádal několik přídavků.
(Jan Pikna)

Písně

Čtrnáctý festivalový den
(čtvrtek 3. 7. 2003)
Po staré hudbě v předchozích dvou večerech se festival skokem přenesl do aktuální současnosti. Za účasti hudebního skladatele Prof. Petra Ebena byly v kapitulním chrámu Povýšení sv. Kříže provedeny jeho BIBLICKÉ TANCE. Na varhany hrála Irena Chřibková, na pódiu ve tvaru obrovského kříže tancovali v choreografii Petra Tyce Lucie Holánková a Radek Navrátil. Duchovně hluboké představení vzbudilo nadšený ohlas a dlouhotrvající ovace.

Zatímco v chrámu probíhal úspěšný pořad pro náročné publikum, ve II. zámeckém nádvoří se připravovala páteční produkce. Již řadu let pořadatelé zařazují tzv. Koncert na přání, v němž bývá program poněkud více populární než jindy a je směrován k širší veřejnosti. V minulosti se tak mohly na festivalu objevit i operetní árie, scény z muzikálů a hudebních filmů, vloni se hrál dokonce jazz. Letošní náplň Koncertu na přání odpovídá festivalovému podtitulu "Rytmus, pohyb, tanec, balet.". Bude jí nejkrásnější hudba ze známých baletů s baletními čísly Barbory Kohoutkové a Jiřího Kodyma. Na svícené a aranžovací zkoušce se proto za účasti dirigenta Františka Preislera vytvářela scéna a choreografie. Mohu prozradit, že je na co se těšit! (Jan Pikna)

Tance

Patnáctý festivalový den
(pátek 4. 7. 2003)
Páteční KONCERT NA PŘÁNÍ rozhodně nikoho nezklamal. Atraktivní program, mladí a skvělí tanečníci, slušně hrající Moravská filharmonie Olomouc a velká gesta dirigenta Františka Preislera, barevně nasvícená scéna - to vše předurčovalo pořad k tomu, aby se setkal s úspěchem u publika. První část koncertu byla věnována hudbě z baletů Coppelia (Léo Delibez) a Raymonda (Alexander Glazunov), ve dvou z pěti čísel Labutího jezera (Petr Iljič Čajkovský) potom tancovali Barbora Kohoutková, sólistka Bavorského státního baletu, a Jiří Kodym, člen souboru baletu Národního divadla v Praze. Po přestávce se baletní scény objevily v Čajkovského Louskáčku a zejména pak v Prokofjevově Romeu a Julii, kdy dvojice baletních sólistů představila Balkónovou scénu (Barbora Kohoutková během čísla dvakrát vyběhla do zámeckých arkád!) a velmi působivě i smrt obou hrdinů Shakespearova dramatu v Juliině hrobce. Během koncertu se krátce rozpršelo, ale zastřešení II. zámeckého nádvoří tentokrát produkci opět zachránilo, hrálo se bez přerušení či jakékoliv změny. Patronem představení byla společnost IPB Real, své hosty pozvala také firma Mach, líhně kuřat. (Jan Pikna)

Koncert na přání

Festivalový den šestnáctý a poslední
(sobota 5. 7. 2003)
Poslední festivalový koncert byl skutečným vyvrcholením. Jako zátka za šampaňského vylétly slavné árie světových oper v podání čím dál lepší Evy Urbanové a skvělého Stefana Algieriho. Zážitek nemohlo pokazit ani nebe, které v ohlášených přeháňkách skrápělo zataženou střechu druhého zámeckého nádvoří. 45. Smetanova Litomyšl tak zakončila famózním úspěchem a nekonečnými ovacemi, které snad patřily nejen závěrečnému galakoncertu, ale celému ročníku. Těšíme se na setkání při příští Smetanově Litomyšli, která se bude konat ve dnech 17. - 27. června 2004. (Jan Pikna)

Závěrečný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.