Akordeon a hudba bez hranic aneb S mezinárodní kapelou Razam nejen za slovanskými Vánocemi

V posledním letošním vydání pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem” budeme cestovat světem nejen za různými zvyky, ale také třeba hudebními žánry. Se zpěvačkou a vůdčí osobností mezinárodního seskupení RAZAM Ivou Marešovou a Aliaksandrem Yasinskim, který hraje na akordeon si budeme povídat o výpravách za posluchači na koncerty nejen u nás. 

Probereme i různosti Vánoc v některých zemích - vycházet budeme z nového CD Slovanské Vánoce - a to nejen v Bělorusku, odkud právě “Saša” Yasinski je. Jenomže se domů asi jen tak nepodívá - i proto, že v tvorbě vychází i z poezie režimu “nevyhovujících” básníků.

Akordeon a hudba bez hranic

V pořadu “Na cestách” uslyšíte nejen bezprostřední, pohodový, zkrátka i svátečně laděný rozhovor. Zazní i zmíněný akordeon. A také potvrzení dávné skutečnosti, že písničky a hudba nerespektují žádné hranice.

Dozvíte se, co obdivuje Bělorus Saša na našich koledách a co zase naopak Iva Marešová na těch běloruských. Některé z alba “Slovanské Vánoce” vám i pustíme.

Kuvajt i Švédsko nebo Polsko

Čtěte také

Se členy uskupení Razam (bělorusky znamená spolu) si budeme povídat nejen o písničkách ze zemí jejich slovanských předků - z Čech, Běloruska, Ukrajiny, Ruska nebo Srbska - ale také o cestách do arabského světa nebo na sever Evropy.

Nakoukneme do Kuvajtu a Saša Yasinski vám poví, proč má například rád povahové rysy i přístup k hudbě a životu Švédů. Od koled se dostaneme i k jiným hudebním žánrům. Razam umí také jazz a spojí se i se symfonickým orchestrem.

Hradec Králové, východní Čechy a Razam

Svátečně laděným rozhovorem se na vlnách Českého rozhlasu budeme často vracet do Hradce i na východ Čech. A nejen proto, že v Klicperově divadle skupina Razam začátkem prosince pokřtila právě album “Slovanské Vánoce”. Královéhradecká rodačka se do regionu ráda vrací a často spolu s ní i celá skupina.

Mezinárodní seskupení Razam

Její koncerty viděli diváci nejen v krajském městě, vystupovala také třeba v Habřině u Smiřic, Čermné nad Orlicí a v nadcházejícím roce se Razam chystá mimo jiné do Pardubic nebo Chrudimi.

Divadelní maska a šálek Lucie Bílé

Čtěte také

Setkání s Ivou Marešovou a Aliaksandrem Yasinskim v prostředí kavárny doprovází jako obvykle můj cestovní cestovatelský kufřík a v něm pár předmětů, odkazujících na některá témata rozhovoru.

Čínská divadelní maska uvedla povídání o jevištních aktivitách Ivy Marešové a hudební spolupráci skupiny Razam třeba na představeních Balada pro banditu. Šálek Lucie Bílé na espresso z mé sbírky pak připomněl Ivě Marešové společnou práci na videoklipu s Lucií Bílou.

A dostali jsme se i k Boženě Němcové, takže opět do našeho regionu.

Společně Na cestách i v roce 2023

O čem je poslední vydání pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem” už tedy představu asi máte. A už jen dodám, že se na vlnách Českého rozhlasu budeme do světa i do různých koutů naší vlasti vydávat společně i v roce 2023 - a to dokonce každé pondělí.

Stačí si nás naladit, jako ve sváteční pondělí 26. prosince 2022 se členy skupiny Razam, vždycky po 18. hodině na stanicích Český rozhlas Hradec Králové nebo ČRo Pardubice. Těšíme se na vás!

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související