Anděl splněných přání bdí nad Chrudimí. Nalepit se na něj můžete i vy

5. prosinec 2018

Vánoce jsou jako stvořené pro tradice. Jednu takovou i letos úspěšně drží Muzeum loutkářských kultur. To připravilo Advent mezi loutkami.

Na arkádách Mydlářovského domu chrudimští rozsvítili anděla. Má velká křídla, na která si můžete přilepit své přání.

Něžný Mikuláš

Dobře známe 5. prosinec. I v Chrudimi patří oslavě svátku svatého Mikuláše. Od 15 hodin v muzeu přichystali nadílku v „nebeské komnatě" na půdě Mydlářovského domu a od 19 hodin pak setkání s Mikulášem, andělem a čertem v herně muzea. „Je připravená i hra po celém muzeu. Děti sbírají body, které následně vymění za legendu o svatém Mikuláši. Něco se tedy dozvědí,“ říká ředitelka loutkářského muzea Simona Chalupová.

Na zrekonstruované terase dřív zkoušeli velký čertovský oheň. „Působilo to velmi strašidelně. K nám ale na Mikuláše chodí malé děti. Plakaly už za okny, když tohle viděly. Rozhodli jsme se, že akci uděláme v něžnější podobě. Chtěla jsem mít peklo na terase a na půdách nebe, ale zatím mě kolegové přemlouvají, že to znova dělat nebudeme,“ usmívá se ředitelka.

Za cukroví vstupenka

Ve čtvrtek 13. prosince pak je od 14 do 17 hodin nejenom pro dříve narozené připravená akce s komorní hudbou a ochutnávkou vánočního cukroví. „Kdo přinese k ochutnání svoje výrobky, dostane stejně jako loni rodinnou vstupenku do muzea. Chtěli bychom jedno odpoledne věnovat starším. Mělo by to být takové rodinné odpoledne, takže můžou vzít i svá vnoučata. Patronem akce je spolek Hurá na výlet, který se seniorům věnuje.“

Simona Chalupová

V neděli 16. prosince se pak v muzeu bude hrát tradiční loutkové pohádkové představení na vánoční téma. Tentokrát vystoupí s hrou nazvanou Radujme se, veselme se Divadlo u staré herečky.

Nový rok s velkým výročím

Dál pokračuje výstava Loutky na frontě. „Věnuje se loutkářům, kteří byli v legiích anebo na frontě. Hodně se to točí kolem kluků Kopeckých, kteří na italské frontě hráli svoje představení. Taky ve válce hledali klid, mír a emoční jistotu. Proto mezi vojáky byly nejpopulárnější národní pohádky. Oni se vlastně symbolicky vraceli do dětství. Udělali jsme i interaktivní válečný model Evropy. Nejznámějšími místy projíždí vlak a pokaždé se něco stane.“

Výlet místo šmejdů. Nově jezdí i školkové děti

Autobusem jezdí na výlety se seniory nově i školkové děti

Smysluplně využít čas, nesedět doma, pobavit se s vrstevníky. Právě to jsou lákadla akcí spolku Hurá na výlet. Dobře je znají senioři hned v pěti krajích Česka.

V roce 2019 se podle Chalupové bude chrudimské muzeum hodně věnovat 90. výročí založení mezinárodní loutkářské organizace UNIMA. „My jsme vlastně vznikali jako její muzeum. Proto máme ve sbírkách tolik předmětů ze zahraničí. Znovu tedy oživíme počátek, mezinárodní potenciál.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio