Anglické bochánky s křížkem, preclíky v Itálii, jehněčí všude aneb Za Velikonocemi s Dagmar Heřtovou

Velikonoční kulinářské cestování s právničkou a gastro novinářkou Dagmar Heřtovou je vskutku pestrým putováním po tradicích, spojených s velikonoční kulinářskými zvyky nejen v Evropě. I když náš kontinent v přehledu velikonočních specialit dominuje. 

Můj host speciálního vydání pořadu Na cestách o Velikonočním pondělku má se svátečními gastronomickými specialitami spoustu konkrétních zkušeností.

A protože Dagmar Heřtová kombinuje život v České republice s pobytem ve svém druhém domově na Britských ostrovech, věnujeme pochopitelně značnou pozornost anglické velikonoční gastronomii.

Buchtičky jako mazanec

Nejen Hot cross buns - mimochodem se dozvíte o spojení těchto sladkých buchtiček s naším mazancem ze stejného těsta - ale i jejich varianta se zajímavým příběhem z londýnské čtvrti Chelsea, čokoládová vajíčka, palačinky i velikonoční klobouky jsou tématy rozhovoru s Dagmar Heřtovou.

Jehněčí, kůzlečí i ryby

Čtěte také

Velikonoční gastronomie ale není jen o sladkých dezertech, beráncích nebo o čokoládě. Povíme si také o masitých nebo slaných specialitách - včetně nádivky. Kromě jehněčího, kůzlečího masa, uzeného i klobás na evropských svátečních stolech nezapomeneme samozřejmě ani na vajíčka, nedílnou součást jak velikonočních výzdob, tak také tradičního pokrmu.

Ale v gastronomickém velikonočním cestováni světem připomeneme s Dagmar Heřtovou i tradici uzených ryb ve Švédsku, zastavíme se v sousedních zemích - v Polsku, Německu i Rakousku a na Slovensku. Kde prý v jednom z regionů patří na stůl o Velikonocích mimo jiné i bramborový salát s řízkem.

Lov na vajíčka i ťukání

Čtěte také

Pochopitelně nemůžeme při svátečním rozhlasovém putování tradicemi gastronomickými pominout ani velikonoční tradice jako takové. Dagmar Heřtová upozorňuje například na procesí (Řecko) a velikonoční průvody, typické pro Španělsko a některé další státy.

V Lucembursku mají zase mezi zamilovanými velikonoční preclíkový zvyk, kdežto v Chorvatsku (“tuckanje”) a Řecku ťukají o sebe špičkami vajíček. Komu nepraskne si něco přeje a má pak po celý rok štěstí.

Do Itálie i Francie

Čtěte také

Navštívíme ve velikonočním vydání pořadu Na cestách také další země. Zastavíme se u svátečních kulinářských tradic v Itálii, kde je tvar preclíků připisován odkazu na symboliku založených rukou při modlitbě. Marie Heřtová přidá i zajímavosti z oblíbené Francie.

Tam ostatně byla za gastronomickými zážitky, recepty a originalitami, které po celém světě sbírá a poutavě o nich vypraví i píše, docela nedávno. Proto jsme se i na chvíli v rozhovoru “odklonili” od velikonočních specialit a dostali se například do Cafe Voltaire a k tradované ohromné vášni francouzského filosofa a básníka pro kávu.

Na skok i do Dobrušky

Rozhlasové cestování s Dagmar Heřtovou, věnované o Velikonočním pondělí svátkům jara s prioritou gastronomických tradic v různých zemích nakonec zakončíme v našem východočeském regionu.

Čtěte také

Nemohli jsme nevzpomenout na pradědečka Dagmar Heřtové, který v Dobrušce získal v roce 1891 nikoli jak byste asi čekali “výuční list”, ale list “za vyučenou” jako dělník cukrářský. Náramně se mi proto hodil pro moji společnici u mikrofonu šálek na espresso s emblémem 700 let města Dobrušky.

A navíc - divte se pak, že i nejednu velikonoční laskominu (nejen naši tradiční) - třeba ty anglické také Dagmar Heřtová ráda upeče.

Taková je tedy tentokrát naše nabídka v pořadu Na cestách s Petrem Voldánem pro sváteční pondělí 10. dubna jako vždy po 18. hodině na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice. A naladit si nás můžete i v rozhlasovém archivu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související