Aurobora

8. červenec 2012

Vzpomínáme na album projektu Aurobora, který tvořili Lucie Svobodová a Bradley Stratton

Startuje prázdninový program pořadu Neon, ve kterém vám budeme oprašovat zajímavé české desky z nedávné minulosti, které ale postupně vzal čas a pomalu se na ně zapomnělo. V některých případech se kapela ihned po vydání alba rozpadla, pak se zase úplně nepodařilo ideální načasování vydání, v jiném případě se podcenilo promo a onehdy šlo o jednorázový projekt, který neměl dlouhého trvání. To poslední platí pro dvoučlenný projekt Aurobora, který tvořili uznávaná výtvarnice Lucie Svobodová a skvělý kytarista amerického původu Bradley Stratton. Společně v roce 1998 u Indies vydali pozoruhodné eponymní album, které zůstalo po hříchu do dnešních dnů osamocené. A asi to tak i zůstane.

Logo

Dneska už se přesně nedá zjistit, jak Aurobora vznikla, ale tuším, že to bylo tak, že si výtvarnice Lucie Svobodová psala do šuplíky různé básničky a říkanky. A pak jednoho dne potkala v Praze žijícího amerického kytaristu Bradleyho Strattona, který ji přesvědčil, že by to za hudební ztvárnění stálo.
Společnými silami natočili desítku písní – Stratton kromě kytary nahrál i saxofon, klávesy, bicí a baskytaru, Svobodová se kromě zpěvu postarala o výtvarný koncept alba. Booklet je plný jejích osobitých kreseb,. Tehdy se také zrodil jeden z prvních tuzemských hudebních CD romů, datová stopa obsahovala autorčiny kresby a básničky.
Stratton jako producent alba pomohl Svobodové zhudebnit její hravé verše a říkačky, zpěv nezpevačky Svobodové obalil do jednoduchých a přitom funkčních aranžmá. Zvuk a zvláště pak automatické bicí sice po těch 14 letech působí krapet archaicky, ale je, myslím, odpustitelné. Zvlášť když desítka písní má hravou až skoro rozpustilou atmosféru, což podtrhují i Svobodové texty.

Bradley Stratton

Jak už jsem naznačil v úvodu, Aurobora už je asi definitivně minulostí. Ona to nikdy nebyla nějaká extra fungující kapela, ani si neuvědomuji, že by odehráli nějaký společný koncert. Ani do budoucna nemůžeme čekat nějaké probuzení. Bradley Stratton, který v Čechách v 90. letech hrál s Cirkusem Praha, Snake Eaters a spolupracoval s Annou K, se v roce 1999 vrátil domů do Států, kde pracuje v newyorském hudebním studiu. „Skládáme a nahráváme hudbu pro televizi, děláme i reklamy a různé projekty. Živím se muzikou, ale ne koncertováním,“ vysvětloval před časem v jednom rozhovoru Stratton, který se čas od času do Čech na chvíli vrátí. Naposledy tady byl před dvěma lety, kdy s Cirkusem Praha odehrál jeden ze vzácných koncertů.
Pro Lucii Svobodovou byla Aurobora jedinou hudební zastávkou, jinak se absolventka VŠUP oboru filmová a televizní grafika, převážně zabývá počítačovou animací, grafice, malbě a výrobě krátkých animovaných filmů. Je známá svými experimenty - používá různé druhy elektronických médií, laser, 3D animační softwary, internet, virtuální realitu, umělou inteligenci, digitální záznam obrazu a zvuku a další aplikace. Od roku 2008 také učí na ČVUT grafickou tvorbu.

Grafika Lucie Svobodové

Tolik vzpomínka na projekt Aurobora. Příští týden oprášíme 10 let staré album Released tracks brněnské drumandjazzandbassové kapely Radium NFO. Tahle parta to sice v roce 2005 zabalila, ale v poslední době se sešli na pár vzpomínkových koncertů. Tak si připomeneme i jejich znamenitý debut.


Playlist:
1. Aurobora – Růžová
2. Aurobora – V kruhu
3. Aurobora – Ale ty
4. Aurobora – Naděje
5. Aurobora – Bourám

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.