Automatické mlýny doplní nové budovy. Bude v nich bydlení, kavárna i restaurace

25. únor 2022

Areál pardubických Automatických mlýnů se v budoucnu rozroste o několik novostaveb. Historické mlýny, které navrhl na začátku minulého století slavný architekt Josef Gočár, doplní jednak úplně nová stavba vzdělávacího centra, ale také několik objektů, ve kterých budou nejrůznější provozovny a byty.

Lukáš Smetana je stále majitelem východní části historické budovy mlýnů. Než se pustí do stavby nových objektů, které budou souběžné s ulicí Na Ležánkách, musí dokončit už v tomto roce rekonstrukci historického objektu sila. Poté začne stavět novou zástavbu.

„Naším záměrem je, doplnit areál o další funkce, které vytvoří z této části novou čtvrť. Chceme, aby areál kulturních staveb byl doplněn objekty k bydlení, objekty pro zábavu a zároveň pro různé obchodní jednotky a služby pro širokou veřejnost.“

Restaurace, obchody, bydlení

Lidé tam najdou kavárnu, restauraci, pekárnu nebo malé obchůdky. Kromě toho vznikne i prostor pro bydlení. „Když jsme areál koupili, tak i jedna z vizí byla, že naše rodina bude v areálu bydlet. A tím způsobem pokračujeme v přestavbě areálu,“ vysvětluje investor Lukáš Smetana.

Model výsledné podoby Automatických mlýnů v Pardubicích

Model jasně ukazuje, jak nové budovy uzavřou celý areál a vytvoří z něj náměstí, pokračuje architekt Zdeněk Balík. „Tři ze čtyř domů, které tady jsou, tvoří nějakým způsobem celek. Nejsou to jenom solitéry, ale tvoří hradbu, stěnu a uzavírají celý budoucí veřejný prostor a komunikují spolu i po architektonické stránce.“

Mimo areál, v prostoru za vzdělávacím centrem, vyrostou ještě tři další budovy, které architekt Balík nazývá pracovně věže. „My jsme tady chtěli vytvořit něco, co už bude jasně k areálu nepatřit, ale zároveň ho to bude uzavírat.“

Parkování a byty na míru

V přízemí domů bude místo k parkování, nad ním pak bytové jednotky. „Naším záměrem bylo, doplnit tu čtvrť Automatických mlýnů o individuální bydlení takového typu, aby jakýkoli budoucí vlastník toho bydlení měl poměrně velkou svobodu. Proto vytváříme univerzální prostory a každému jednotlivému klientovi se to bude šít na míru,“ dodává Lukáš Smetana.

Náklady na celou novou výstavbu odhaduje na 450 milionů korun. Stavbaři začnou bouracími pracemi na konci tohoto roku, a s výstavbou skončí v roce 2024.

Spustit audio

Související