Automatické mlýny se mění na galerii. Mají prořezanou střechu i spojená patra

24. listopad 2021 14:25

Bývalá pardubická továrna na mletí mouky se pomalu a jistě mění v galerii. Do historické budovy Automatických mlýnů, které navrhl na počátku minulého století slavný český architekt Josef Gočár, se přestěhuje z pardubického zámku Východočeská galerie.

„Čelní fasáda a nápis Automatické mlýny už je finální. Nápis bude podsvícen, takže bude v noci na té fasádě svítit,“ říká náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro pardubický kraj).

Vstupní prostor galerie je přes dvě podlaží. „Návštěvníci budou mít dole recepci, nahoře šatní skříňky, je tu bezbariérový výtah a široké pohodlné schodiště,“ říká Línek. O patro výš bude knihovna a výstavní expozice. V budově bude také kavárna, která bude zasahovat do dvou pater.

Velká okna a průhled budovou

Výrazným prvkem prostoru jsou především okna. „Tady jsme se rozhodli, že prohloubíme parapety až po úroveň ulice a budou to taková nečleněná francouzská okna, aby ten parter působil propojeně. Proto taky ty dvě pasáže. Bude tak optický kontakt té vstupní haly s parterem,“ doplňuje architekt Petr Všetečka.

Automatické mlýny mají zajímavé výhledy na Pardubice

Současný návrh podle Všetečky respektuje Gočárovu architekturu a také přiznává její původní funkci, tedy mletí mouky. „Pohrávali jsme si s kombinací horizontální krajiny a těch vertikál, které Gočár užívá na fasádách a které uvnitř vyžadovala i mlynářská technologie. A protože jsme o to někde přišli, tak jsme hledali nový způsob, jak to vyjádřit tím domem,“ říká Všetečka a dodává, že vertikálu představuje světlo, které nově vstupuje i střechou a dále prořezali velký řez domem a propojili některá podlaží.

Zážitek výrazné vertikály bude mít návštěvník také z přiznaných dutin v silech, které jdou přes dvě i tři patra. Hlavně ve spodní části budovy pak zůstaly i některé mlynářské artefakty, které lidé budou potkávat nahodile při cestě objektem.

Východočeská galerie se pro návštěvníky otevře na konci roku 2023.

Spustit audio

Související