Východočeská galerie v mlýnech zvládne i 10 metrů vysoká díla

3. duben 2019 11:00

Z části pardubických Automatických mlýnů bude do konce roku 2021 nová Východočeská galerie. Objekt koupilo hejtmanství od stávajícího majitele před rokem, budoucí podobu navrhnul architekt Petr Všetečka ve spolupráci s architektem Josefem Pleskotem.

Práce na přestavbě by měly začít ještě letos a předpokládaná cena je 300 milionů korun. Kraj čeká, že třetinu nákladů zaplatí z evropské dotace.

„Už někdy patnáct, dvacet let zpátky jsem říkal svým pardubickým známým, že to je snad nejlepší, co tu mají,“ vzpomíná architekt Petr Všetečka na okamžik, kdy budovu Automatických mlýnů viděl poprvé.

Z dílen rovnou do městské galerie. Díla malých umělců zůstanou v Automatických mlýnech

V nové budově by měly být polytechnické dílny (patro) pro děti i Galerie města Pardubic (přízemí)

Pardubické Automatické mlýny se můžou stát kulturním a společenským centrem evropského formátu. Do historické budovy se jednak ze zámku přestěhuje Východočeská galerie, v areálu by ale mohla najít zázemí i městská galerie GAMPA a dílny pro děti ze škol.

„Silné stránky Gočára musíme zachovat, takže ty řezy, které domem vedeme, vedeme tak, abychom respektovali jeho kompoziční postupy. Chceme jednoznačně zesilovat silné stránky domu. Poměrně dlouho jsme hledali způsob, kudy do toho vstoupit a kudy řezat, aby ta věc zůstala silná a celistvá,“ popisuje architekt.

Budova je pětipatrová a patra se zvyšují směrem nahoru. Toho podle Všetečky v plánech využili. „Nahoře budou expoziční patra, takže tam, kde máme největší výšky, to umění to potřebuje. Ještě jsme se rozhodli to zesílit propojením v patrech opticky i prostorově. Vytváříme spojení vyřezáním třetiny stropních desek tak, aby tam vznikla souvislá desetimetrová plocha pro vystavování velkých věcí.“

Východočeská galerie bude v pardubických Automatických mlýnech

Pardubický kraj koupil část budovy mlýnů před rokem a náměstek hejtmana Roman Línek z KDU-ČSL v té době ještě vůbec netušil, jak bude budoucí podoba galerie vypadat. „Je tam desetimetrová výstavní zeď, což si myslím, že v regionálních galeriích nemá obdoby, je tam nová knihovna, která jde přes dvě podlaží, je tam společenský sál, tvůrčí ateliér a střešní terasa, která umožní zároveň vystavit město kolem ve své kráse jako samostatný galerijní kousek.“

Lidé se mohou s modelem budoucí galerie seznámit na výstavě v Domě U Jonáše od 8. dubna do 9. června.

Související