Babské rady doporučují: Bramborový salát připravujte z ještě teplých brambor, chutě se lépe prolnou
Věděli jste, že se pravidelně koná mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu? Je to doslova domácí kuchyňský sport.
Zastánci zdravějšího stravování majonézu nahrazují jogurtem, kuchařští mistři zase rádi přidávají vývar nebo worchestrovou omáčku, kapari či bylinky, cibuli nahrazují šalotkou a salát zakápnou olivovým olejem, případně citronovou šťávou.
Začít se ovšem musí správným výběrem brambor. Do salátu patří brambory typu A, tedy salátové. Jsou pevné a při míchání se nerozpadnou na kaši. Salát připravujte z ještě teplých brambor, přestože se v řadě receptů doporučuje uvařit si brambory den předem a loupat je za studena. Chutě se při přípravě salátu z teplých brambor mnohem lépe prolnou.
Všechny ingredience míchejte pečlivě, ale velmi opatrně, abyste brambory a zeleninu příliš nerozmačkali. Někdo preferuje přidání vajíček uvařených natvrdo nebo nakrájené šunky, jiný nedá dopustit na to, že se bramborám úplně vyhne a místo toho použije na kostičky nakrájenou cuketu, kterou si předem opeče na pánvičce společně s kořením.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.