Barborka dostala kamenný náhrdelník. Kolem rozhledny vznikla naučná stezka

28. červen 2018 07:15

Vápenec z Prachovic, slepenec z Choltic, žula ze Žumberka. K rozhledně Barborka u Svinčan jsou nastěhované poklady z podzemí. Nová stezka návštěvníky provede historií Země a zároveň upozorní na další místa, která stojí za to vidět.

„Tyhle fleky jsou zkameněliny a je z toho poznat, co tam bylo. Bílé flíčky, které mají průměr od 0,5 do 1 centimetru, jsou průřezy schránek hlavonožců, chobotnic s kornoutovitou schránkou,“ popisuje geolog z Národního geoparku Železné hory Jan Doucek.

V ruce drží další kámen, na kterém jsou zlaté plošky. „To je minerál pyrit, je to grafitický vápenec z Prachovic. Je to jediný kámen, na kterém jsou v expozici vidět zkameněliny a je to kámen z největšího lomu, který se na území geoparku nachází. Lom Prachovice je impozantní místo a musí tu být zastoupen,“ pokračuje geolog.

Naučná stezka představuje horniny Železných hor

Na stezce jsou vybrány různé druhy hornin, podle Doucka je to pestrá skladba kamenů z velké části Železných hor. Součástí expozice je naučná tabule, kde je mapa území s vyznačenými lokalitami, odkud kameny pocházejí doplněná o další zajímavosti.

„Já jsem si splnil sen, protože jsem na šutry uhnutej. Teď tu stojím a pode mnou je slepenec hrubozrnný, křemenec a podobně. Je to vzácný kámen, který proslavil Choltice po celém českém království,“ vypráví nadšeně spoluautor stezky Jan Málek.

Novou kamennou stezku u Barborky si můžete projít kdykoliv.

Spustit audio