Běhám bosý ve sněhu už pět zim a nemám s tím žádné potíže, říká rekordman Josef Šálek

14. květen 2024

Půlmaraton ve sněhu a ledu bez bot zaběhl v rekordním čase a vysloužil si zápis v Guinnessově knize rekordů. Pracuje jako terapeut, kouč a motivátor, moderuje a píše knihy.

Josef Šálek zaběhl půlmaraton ve sněhu a ledu bez bot za 1:50:42 hodiny. Jak jsou na tom jeho nohy, hlavně jejich plosky? „Tak ony jsou zvyklé, protože jsem tímto způsobem začal běhat úplně přirozeně. Nejdříve jsem běhal naboso bez sněhu, který potom ale napadl. A tím, jak jsem běhal pravidelně, tak jsem zjistil, že mi to ani nevadí. Občas se mi nějaká lehká omrzlinka sice stane, ale během několika dnů se zahojí. Takže běhám takto už asi pět zim a nemám s tím žádné větší potíže.“

Občasné omrzliny ani další nepříjemné problémy spojené s extrémním a náročným druhem sportu ho nedokážou odradit, přínos takového běhu je podle něj daleko větší. „Myslím, že to k životu patří. Není to jenom o těch příjemných záležitostech, ale naopak. To nepříjemné nás hodně posunuje a mně to pomáhá i psychicky.“

Život mu změnila nešťastná láska

V roce 2017 byl ale Josef Šálek úplně jiný člověk. Měl nadváhu a pil alkohol. K radikálnímu obratu v životě ho přiměla nešťastná láska.

Josef Šálek

„Většinou takovou změnu urychlí nějaká situace, která se vám stane. U mě to byl rozchod s tehdejší partnerkou. Nesl jsem to docela těžce a potřeboval se nějak odreagovat. Kamarád mě proto pozval, abych si s ním šel zaběhat. Měl jsem patnáct kilo nadváhy, kouřil krabičku cigaret denně a holdoval jsem alkoholu, takže po dvou kilometrech jsem si myslel, že je se mnou ámen,“ vzpomíná sportovec, který nakonec překonal sám sebe. „Pochopil jsem, že mi to odvedlo pozornost od lítosti, tak jsem vydržel a pokračoval dál.“

Začal se svým tělem pracovat stále více, přestal kouřit, pít alkohol a postupně radikálně změnil svůj jídelníček. To ho nakonec dovedlo až ke dvěma zápisům do Guinnessovy knihy světových rekordů.

Pobyt ve vězení a rekord v planku

Druhý rekord je nedávný, z 18. února, kdy na ledu a sněhu zaběhl v rekordním čase půlmaraton. První rekord je z roku 2023 a byla to výdrž ve cvičební pozici plank. K tomuto rekordu se dostal díky tomu, že skončil omylem ve vězení.

Alex Mynářová a Josef Šálek

„Na přelomu roku 2019-2020 si mě na přestupu na další let ve Spojených arabských emirátech spletli s hledanou osobou v této zemi. Až po 66 dnech se zjistilo, že skutečně hledali jiného, ale mě po celou tu dobu věznili v několika věznicích ve dvou emirátech. A já jsem v těch věznicích vymýšlel, jakým způsobem té situaci nepodlehnout, a jak se tam zabavit. Tak jsem začal s plankem, protože je to velice efektivní způsob, jak se dá na malém prostoru zpevňovat celé tělo.“

Josef Šálek později celý příběh včetně autentických zápisků z vězení popsal v knize Zlaté dno a v roce 2023 získal v planku světový rekord. Vydržel v něm nepřetržitě po dobu 9:38:47 hodin.

Proč se planku říká česky prkno a v čem vlastně spočívá? Kdy Josef Šálek zjistil, že nemusí skoro jíst a čím si tedy doplňuje energii? Nejen to si můžete poslechnout v záznamu rozhovoru s Alex.

Spustit audio