Beran ztratí hlavu. Kunčice u Letohradu oživí prastarý zvyk

12. říjen 2016

Zní to velmi krutě, ale podobné kratochvíle si naši předci dopřávali docela ve velkém. Tradice stínání berana ale postupně zeslábla. Třeba Kunčice si v neděli něco podobného dopřejí po padesáti letech.

V dnešní době se tradice udržela podle dostupných zdrojů jenom na Zlínsku, Žďársku, Brněnsku. Ještě na přelomu 19. a 20. století byla rozšířená i na Pardubicku. Někde stínají kohouta, házejí kozla z věže, mlátí kačera a podobně. Všechno má souvislost s posvícením a hody.

„Akce vychází ze starodávných obětí. Obětovala se různá zvířata, aby byla úroda a podobně. Postupně se to posunulo do roviny obětí za hříchy. Znala to prakticky celá Evropa. Ale pak zase byla tendence nedělat krvavé oběti. Koncem 19. století působením kněží, učitelů se většinou upustilo od přímého setnutí. Dnes bývá třeba umělý beran anebo vystupuje živý člověk,“ říká organizátor kunčického stínání Josef Karel.

Má se lid bavit jenom jednou za rok?

Dřív se prý lidé chtěli veselit až moc často. A proto se za doby císaře Josefa II. zavedlo posvícení jenom v jeden den, což ale dlouho nevydrželo a některé obce podle Josefa Karla slavily posvícení klidně dvakrát. „U nás to děláme šest neděl po naší pouti. Slavnost se pojí se soudem. Beran za všechno může. Ale postupuje se v souladu s pravidly ochrany zvířat.“

Letošní stínání berana je namísto tradičního honění kohouta, které místní pořádali. „Vypadá to tak, že dvě svobodné dívky honí s cepy svobodného mladíka, který musí ochraňovat kohouta. Toho drží v náručí. Je to taková staročeská veselice,“ popisuje docela ojedinělou akci Dušan Nádvorník ze sboru dobrovolných hasičů.

Právě hasiči z Kunčic o víkendu oslaví 125 let od svého vzniku. Zapojují se do kulturních i sportovních aktivit. Patří mezi místní důležité hybné síly.

Program Stínání berana (neděle 16. října)
8:00 – 12:30 Slavnostní průjezd Letohradem (průjezd povozu s hudbou)
13:00 Odchod průvodu od kunčického mostu
13:30 Slavnostní přehlídka spolků a aktivit
14:15 Soudní proces Stínání berana
15:05 První ukázka drezury koní
15:25 Vystoupení České besedy
15:40 Druhá ukázka drezury koní

autor: MAL
Spustit audio