Bolí vás záda? Možná si toho na sebe moc nakládáte

30. leden 2017

Stres, napětí, nervozita, ale i přílišná péče o druhé na úkor sebe jsou častými příčinami bolesti zad a problémů s pohybovým ústrojím. Aby záda nebolela prý tak často stačí jen zastavit se a poslouchat, co naše tělo potřebuje.

„Lidé si v současnosti nejvíce stěžují na bolesti krční a bederní páteře,” říká masérka Anna Šilarová. Podle ní za potíže s krční páteří může často právě nejen sezení u počítače nebo řízení auta. „Hlavu máme častu vystrčenou v nepřirozené pozici dopředu a protože jsme soustředěni na to, co vidíme v počítači nebo na silnici, vůbec si nevšimneme, že nás o tlačí a začíná bolet,” doplňuje masérka Šilarová.

Podle ní je tak řešením prevence bolesti zad to, že přestaneme být tak zaměření na myšlení a běh života, ale zastavíme se a začneme poslouchat, co tělo chce, zjistíme, zda ho něco bolí, potřebuje se protáhnout, uvolnit.

Prochladnutí, stres a napětí

Problémy se zády mají i manuálně pracující. „Často jsou to třeba profese, které zatěžují jen jednu část těla nepřiměřeně, nebo se při práci sklánějí a mají krátké třičko. Pak jim záda prochladnou, čehož si třeba ani vůbec nevšimnou, jdou v klidu spát a ráno se probudí a nemůžou se ani pohnout,” říká masérka Anna Šilarová.

Tvrdí, že mají často potíže se zády také ti, co fyzicky pracují jen občas a přeženou to. „Člověk jede například na chalupu, tam toho chce moc stihnout a vrátí se do práce ještě víc unavený a navíc s bolestí zad,” popisuje masérka.

Podle masérky naše záda potřebují také kvalitní odpočinek, tedy i spánek. Jenže ani drahá matrace či luxusní polštář nepomůže, když jdeme spát s plnou hlavou starostí.„Když člověk uléhá s napětím celého dne, má i zatuhlé tělo a v této zatuhlosti pak spí celou noc. Tak není divu, když se ráno probudí celý bolavý a rozlámaný,” říká masérka Anna Šilarová s tím, že je před usnutím dobré se nejprve zklidnit a zvolnit. Masérka tak rozhodně nedoporučuje ještě před spaním uklízet nebo číst e-maily či se připravovat na další pracovní den.

autor: RUS
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.