Boloňská omáčka. Italská klasika, která u nás zdomácněla
Recept na tento populární pokrm je rychlý, jednoduchý a nenáročný, co se surovin týče.
- 400 g mletého zadního hovězího masa
- 5 lžic oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička cukru
- 1 mrkev
- plátek celeru nebo stonek řapíkatého
- červené víno na podlití
- 250 g vyzrálých rajčat (možno použít i z konzervy)
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- mletý pepř, sůl
- (vařené těstoviny, nastrouhaný parmezán, bazalka)
V oleji orestujeme nakrájenou cibuli, cukr a na plátky nakrájený česnek a lehce osmahneme. Přidáme mleté maso, osolíme a opět restujeme. Pak přidáme nadrobno nakrájený celer a mrkev, koření, podlijeme červeným vínem a společně dusíme asi 10 minut. Poté vmícháme sloupnutá a nakrájená rajčata a dodusíme do měkka. Podle chuti přidáme sůl a cukr.
Hotovou omáčkou polijeme vařené těstoviny, nejčastěji špagety, a posypeme strouhaným parmezánem. Ozdobíme lístky bazalky a servírujeme.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.