Borovice v Jakubovicích a hrušeň v Rybníku

„Bory šumí po skalinách“ – v naší hymně se zpívá o borových lesích, patří do naší krajiny.

JAKUBOVICE U DOLNÍ ČERMNÉ – BOROVICE LESNÍ

Nemusíte ji dlouho hledat jako my, stojí opravdu hned u hlavní silnice na konci Jabubovic před stoupáním, ale je schována v podrostu a vedle stojí mladší kamarád. Není solitérem a nemá označení památný strom. Cedulka se asi někomu hodila.
Tato jakubovská borovice má 301 cm v obvodu, což je pro borovici významný rozměr.

Pryskyřice z borovice má desinfekční účinky. Pokud budete chtít vymítit zlé duchy, hádky a sváry, stačí místnost vykouřit pryskyřicí z borovice. Pryskyřice z borovice sloužila k výrobě pečetních vosků, terpentýnu, ke smolení sudů.

Hudebníci, zvláště hráči na smyčcové nástroje, pozor ! Prykyřice z borovice slouží k výrobě kalafuny.

Procházka v borovém lese je doporučována astmatikům a všem, kterým se špatně dýchá.

Více už vám v pořadu prozradí ing. Pavel Kyzlik.



RYBNÍK – HRUŠEŇ

Památná hrušeň u České Třebové

Obec je v sousedství České Třebové, ale pěšky nechoďte.

Tak jako se zpívá v lidové písni „stojí hruška v poli.“ Tak jsme našli i tuto památnou hrušeň.

A když s ing. Kyzlíkem hovořím, stále se pletu v názvu a říkám hruška. Pozor hruška je plod, hrušeň je strom. A to už mám základní školu za sebou.

Naše návštěva byla načasována přímo romanticky. Pravé ještě jarní poledne, v dálce zvoní polední zvon, slunce příjemně svítí, kolem nás jsou jen luka a pole, mísí se vůně staré neposečené trávy a čerstvého zelení.

Jen hruška stojí zlomená a nastavuje své staré pahýly blahodárnému slunci. Tři sta let je tři sta let. Kvete a to je dobré znamení. Přesto mohutný objemný kmen hrušně působí monumentálně a krásně. Výtvarníci by se vyřádili. A sochaři vědí, že dřevo má červené. Skláři se bez hrušní se neobejdou, její dřevo potřebují. V pořadu se dozvíte, proč.

Této památné hrušni se říká polnička. Plody jsou jako malé jablíčko.

A jedna zajímavost z krajiny: kdyby pod Děčínem byla postavena dvou set metrová přehrada, tak právě v tomto místě by česká pánev přetekla – v Třebovském sedle. A tímto údolím také teče již víc než sto let plánovaný kanál a tím propojení řek Labe, Odra, Dunaj, právě kolem naší hrušně se prohánějí parníky.


Zobrazit místo Staleté stromy na větší mapě


Pořad ČRo Pardubice podporuje Pardubický kraj pod záštitou náměstka ing. Romana Línka

autor: DAV
Spustit audio