Bouřlivá minulost Velkého Roudného. Pod vrcholem vulkánu zanechal otisky čert i Bůh

14. říjen 2016
Česko – země neznámá

Pod vrcholem nízkojesenického vulkánu Velký Roudný leží obrovský stolový kámen. Kdysi jeho částice vyvrhla sopka. A jak chladly, sloučily se v tufový kámen. Lidé si odpradávna vyprávěli, že se zde usídlili čerti, kteří kolem rozhazovali ohnivé balvany a dštili síru. Na pomoc si zbožný lid vymodlil příchod Pána Boha.

Pán Bůh se údajně rozhodl bojovat se samotným Luciferem. Přetahovali se na kameni, až Bůh mrštil ďáblem do země. Za ním naskákali všichni čerti. A od té doby je na Velkém Roudném klid. Jen otisk boží šlépěje a čertových drápů můžete na puklém kameni najít dodnes.

Bouřlivá minulost

Velký Roudný se tyčí do výšky 780 metrů nad mořem. Naposledy byla sopka činná koncem třetihor a počátkem čtvrtohor, tedy asi před 1 až 2 miliony let. Zkušené oko ale původ Velkého Roudného odhalí dodnes.

Na plochém vrcholu vulkanického kužele můžete vidět zbytek rozrušeného kráteru. Zřetelné jsou také čtyři lávové proudy, dnes v podobě mrazových srubů připomínajících svým tvarem fantaskní bytosti nebo zvířata. A konečně potěžkáte-li pórovité kameny rozházené po celém okolí bývalé sopky, překvapí vás jejich lehkost a zabarvení od šedočerného až po rezavou.

Cestu na Velký Roudný doprovází 15 zastavení křížové cesty

Místo poutí i piety

Velký Roudný byl odpradávna oblíbeným cílem místních obyvatel. A to i těch původních německých. Po první světové válce na jeho úpatí vystavěli pomník obětem pocházejícím přímo z Roudna. Na kamennou desku jim napsali: Protože trpíme zapomínáním, budiž nám zde zachováno vzpomínání.

Od pomníku pak až na vrchol Velkého Roudného vede křížová cesta. Byla tam za Němců a před pár lety ji znovu obnovili. Poutníka dovede až ke kamenné kapličce. A kdo by chtěl být Bohu v jeho nebeském příbytku přeci ještě o kousek blíž, může vystoupat na 20 metrů vysokou rozhlednu z modřínového dřeva. Turisty láká oproti dalším lokálním zajímavostem k návštěvě teprve od roku 2007.

Spustit audio