Bude v centru Pardubic nový park? Radnice plánuje u rušné křižovatky vysázet stromy a keře

18. září 2023 07:30

V centru Pardubic u obchodního centra by měl vzniknout malý park. Radnice má v plánu osázet zatím prázdnou plochu vedle Paláce Pardubice a udělat z ní zelenou odpočinkovou zónu.

Původně pozemek koupila firma AFI Europe, která v roce 2008 stavěla obchodní palác. Na ploše u křižovatky, kde je teď jen trávník, chtěla stavět hotel, nesehnala ale zájemce, a byty v místě zase nepovolila hygiena. A tak se radnice rozhodla udělat z místa malý park.

Pardubická radnice plánuje prázdné prostranství u obchodního centra přeměnit na park

Město tam chce postupně vysázet desítky stromů, a protože to je jedno z adaptačních opatření proti dopadům klimatické změny, tak to budou stromy odolné proti výkyvům: počasí, akáty, okrasné třešně, višně i břízy. „Osázíme zde 90 stromů, Vznikne tady jak sad, který bude kvetoucí a okrasný, tak i místo, které se dá přirovnat k parku, kde budou velké stromy, a vznikne také alej, která povede až k ulici Závodu míru,“dodala náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO).

Nové stromy, cesty i záhony

Sázení by mohlo začít už letos, radnice počítá i s dotací, která by mohla pokrýt až 90 procent z celé částky, což je 1,2 milionu korun. Náměstkyně Klčová doufá, že už příští rok uvidí místní lidé změnu. „V příštím roce by to mohlo být hezčí, protože ty stromy nemůžeme zasázet vzrostlé, ale určitě tam příští rok budou zelené stromky. Je možné, že příští rok zahájíme i druhou fázi, v které je plánováno doplnění cest, laviček a příprava okrasných záhonů.“

Projekt budou dnes projednávat zastupitelé, kteří musí povolit výběrové řízení na firmu, která stromy vysadí a provede další úpravy.

Spustit audio

Související