Budova bývalého okresního úřadu ve Vysokém Mýtě se možná přemění na bytový dům

28. září 2021

Budova bývalého okresního úřadu ve Vysokém Mýtě by měla být upravena na byty. Rozestavěnou a zakonzervovanou budovu v ulici Generála Závady získalo město od Pardubického kraje v roce 2014. Dlouho pro ni hledalo využití, objekt je velmi rozsáhlý.

„Po dlouhém zvažování a poté, co zastupitelstvo odmítlo zamýšlené využití budovy jako pedagogicko-poradenské centrum, jehož součástí by byl i provoz výchovného ústavu pro mládež, který je nyní naproti v jednom podlaží domova mládeže, nakonec jako jediná reálná varianta vyplynulo bydlení,“ uvedl starosta František Jiraský (Nestraníci). V minulosti radnice také zvažovala udělat v budově dům s pečovatelskou službou.

Dvacet bytů s parkováním

Město si již nechalo zpracovat studii, která navrhla úpravy budovy na byty. Doporučuje vrátit budově původní podobu, a to včetně vikýřů a členění střechy. V návrhu je objekt rozčleněn na dva trakty. Obě patra by měla být přístupná rovněž výtahem umístěným v křídle budovy sousedící s poliklinikou. V domě by mělo vzniknout 20 bytů převážně 2+kk a 3+kk, ale počítá se i s byty 1+kk a 4+kk. Každý by měl mít přiděleno jedno parkovací místo ve dvoře a ke všem bytům by měl být v suterénu k dispozici i sklep. V budově by mohly vzniknout rovněž prostory pro služby.

Čtěte také

„Počítáme s tím, že bude také nutné provést finanční a provozní analýzu, a pokud se na tomto záměru v zastupitelstvu shodneme, budeme pokračovat zadáním projektové dokumentace pro stavební povolení,“ uvedl Jiraský.

Budova byla postavena v druhé polovině 19. století pro c. a k. berní úřad. Později v domě sídlil okresní úřad a nakonec sloužily prostory domu jako internát a domov mládeže. Mezi lety 2006 až 2008 byl objekt s pomocí státních dotací rekonstruován a měl sloužit pro ubytování studentů středních škol. Rekonstrukce zůstala pro nedostatek peněz nedokončena. Nevyužívanou budovu Pardubický kraj převedl městu spolu s dalšími pozemky a budovami ve Vysokém Mýtě, pro které neměl další využití, a naopak město převedlo kraji pozemky a budovy využívané vysokomýtskými středními školami zřizovanými Pardubickým krajem.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související