Cancák, usárna, foukačka. V České Třebové vznikne trampské muzeum

24. květen 2018 14:25

Kořeny trampingu v Čechách sahají až do doby vzniku samostatného Československa. Hnutí inspirované americkým Divokým západem a skautingem, který k nám dorazil z Anglie má na našem území za sebou pestrou historii. A tu by už brzy mělo kompletně zmapovat trampské muzeum, které má vzniknout v České Třebové. Přípravu stálé expozice a sbírkových předmětů bude mít na starostí tamní městské muzeum.

„Městské muzeum Česká Třebová v tuto chvíli jedná zejména s panem Jedličkou, který je majitelem mobilního trampského muzea a který má obrovskou sbírku dokladů, které vypovídají o historii trampského hnutí. Tato sbírka by měla být zčásti převedena do našeho muzea,“ říká ředitelka muzea Jana Voleská.

V současné době se ředitelka seznamuje s předměty, které jsou součástí putovní sbírky. „Seznamuji se i s tím, jak je evidována, protože muzejní zákon nám ukládá nějaké povinnosti v souvislosti s evidencí sbírek. Ve chvíli, kdy bude celý projekt odsouhlasen, tak začneme tu soukromou sbírku převádět do našeho Městského muzea.“

Muzeum bude mít i venkovní expozici

Součástí výstavy budou archivní materiály, například kroniky, fotografie nebo zpěvníky. „Jsou tam i předměty osobní potřeby, oblečení, vybavení tábořišť, je tam podsbírka hudebnin která obsahuje kazety nebo desky s trampskou hudbou.“

Trampské mobilní muzeum v Cholticích

Expozice muzea by měly být dvě. Jedna venkovní a jedna vnitřní. Jejich cílem bude zmapovat historii trampského hnutí na území celého Československa od počátků kolem roku 1918 až do současnosti. „Nám jde o to dostat do muzea takové předměty, které by měly co největší vypovídací hodnotu, aby naplnily obsah té expozice. Takže bychom chtěli, aby žádný region a žádná oblast, která s trampským hnutím souvisí, nebyla opomenuta,“ doplňuje ředitelka.

Propadněte kouzlu trampingu

Putování

Proč trávit dovolenou v hotelu a mačkat se u bazénu? Romantické noci pod hvězdami, opuštěné stezky a kamarádi – to je něco, co se vám zapíše přímo do srdce. O svých cestách v rozhlasové Radioporadně vyprávěli Petr „Hobit" Kohout a Vráťa „Čiko" Suk.

Konečnou podobu muzea chce vedení svěřit výtvarníkovi. „Ale určitě bych chtěla, aby to nebyla výstava jen s panely a vitríny s exponáty. Chtěla bych, aby tam byla nějaká dioaramata, aby tam byla část trampského tábořiště, aby měl návštěvník pocit, že se na chvíli ocitl v přírodě.“

Sehnat peníze na výstavbu trampského muzea má za úkol radnice. Celkové náklady se podle starosty Jaroslava Zedníka mohou pohybovat kolem 20 milionů korun.

Spustit audio