Propadněte kouzlu trampingu

26. červen 2015

Proč trávit dovolenou v hotelu a mačkat se u bazénu? Romantické noci pod hvězdami, opuštěné stezky a kamarádi – to je něco, co se vám zapíše přímo do srdce. O svých cestách v rozhlasové Radioporadně vyprávěli Petr „Hobit" Kohout a Vráťa „Čiko" Suk.

„Tramping je pro nás myšlenka o harmonii s přírodou, o touze po romantice a dobrodružství a kamarádství," říká Petr Kohout. Právě kamarádství je základem trampingu. Před lety se přehnala trampská módní vlna, dávno už opadla a zůstali jen ti skalní.

„Dnes trampuje méně lidí než kdysi. Je to tím, že se otevřely hranice a lidé vyjíždějí ven. Další dávají přednost pohodlí svého auta," myslí si Vráťa Suk. Cestování vlakem k čundru ale neodmyslitelně patří. Stejně jako putování po neznačených stezkách a nocování pod skalním převisem.

Čtěte také

Trampa poznáte na první pohled. Na zádech si vláčí batoh, má pevné boty a zelené oblečení. Je opravdu zelená nutná?

„Není, ale je dobré mít přírodní barvy. Kdyby někdo vyrazil mezi trampy ve výrazných barvách, asi by si z něho dělali legraci," říká Petr Kohout. Koneckonců jde o to s přírodou splynout a stát se její součástí. Ne zářit mezi větvemi všemi barvami. „Konec konců hajný také nevyrazí do lesa v růžové," dodává Petr Kohout. Trampové mají také na oblečení našité tzv. domovenky, aby bylo jasné, z jaké jsou osady.

„Co se týká stylu, oblékáme se buď ve stylu kovbojů, nebo indiánů. Nosí se i historické uniformy," uvádí Vráťa Suk.

Správný tramp by měl dobře zvládat zálesácké dovednosti a vědět, jak přežít v přírodě. Na čundry se jezdí i v zimě. „Mám heslo, že co nepotřebuju, nemám. Ale je pravda, že základem je dobré oblečení do každého počasí," říká Vráťa Suk. Na cesty si bere nepromokavé oblečení, pláštěnku a především kvalitní spacák.

Jídlo se vaří stejně jako za starých časů na ohni nebo na lihovém vařiči. Trampové nepotřebují drahé a špičkové vybavení. Pokud se chlubí něčím speciálním, tak jedině proto, že si to vyrobili vlastnoručně.

Kam se vydat na čundr? Kamarádi Hobit a Čiko doporučují Adršpašsko-teplické skály, Český ráj, Brdy a pohraničí. Ovšem raději mimo hlavní turistickou sezonu.

„Snažíme se turistům vyhýbat. Utíkáme přece z ruchu města a chceme vypnout hlavu," vysvětluje Petr Kohout. Ochranáři to neslyší moc rádi, ale oba hosté ve studiu přiznali, že se vyhýbají turistickým stezkám.

Co je to potlach? Proč je pocta, když vás někdo pozve ke slavnostnímu k ohni? Poslechněte si záznam rozhlasové Radioporadny

autor: PRO
Spustit audio