Čas na kávu aneb Po stopách kaváren východočeského regionu

25. srpen 2019

„Kdybych byl žena, používám kávu jako parfém". Jeden z citátů, který také zazní v našem prázdninovém seriálu. Každou neděli po půl sedmé navečer vás jeho autor Petr Voldán vyzve, abyste si při poslechu udělali "Čas na kávu" a vypravili se s ním na rozhlasových vlnách poznávat „Kavárny východočeského regionu". 

Všechny epizody

Kdybych byl žena, používám kávu jako parfém. Směje se téměř rozený „kavárenský povaleč“ Petr Voldán

Petr Voldán ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

U hrnku dobré rozhlasové kávy jsme se dnes sešli ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové s publicistou Petrem Voldánem. Protože tento nápoj je Petrovou celoživotní vášní. Sám o sobě s nadsázkou tvrdí, že se narodil jako kavárenský povaleč. Je to zkrátka milovník a znalec kávy.

Jeden z nejoblíbenějších nápojů si totiž našel svoje místo nejen v domácnostech. Vedle tradičních kaváren ve velkých městech se kavárenská atmosféra a s ní i specifická kavárenská kultura zabydluje i v místech dříve s pohodovými kavárnami a dobrou kávou moc nespojovaných.

A tradiční „turek", který si mimochodem stále drží solidní popularitu, už má konkurenci nejen v espressu nebo cappuccinu, ale i v caffe latte, ristrettu nebo americanu.

Proto vás postupně zavedu nejen do kavárnami přímo nabitých center Hradce Králové nebo Pardubic, ale vydáme se za vůní kávy třeba i do Náchoda, Trutnova, Hronova, Litomyšle, Broumova a dalších míst.

Káva, to je jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě (ilustrační foto)

Povíme si, jak to měli kdysi s kávou na zámcích, jak ovlivňuje do dnešních dnů kavárníky prvorepubliková kavárenská tradice, jaké zajímavosti a lákadla podnikatelé přidávají k základní kávové nabídce, aby obstáli ve stále tvrdší konkurenci.

Zaživáme kávový „boom"

S dobrou kávou je spojené i umění zrna nejen vybrat, ale i pražit, v přípravě kávy se také souteží. Nejen u nás, ale i na světových šampionátech.

Dokonce vám představím i kavárnici - šperkařku. Protože káva voní nejen ze šálku. Navíc k ní patří i ta správná kavárenská hudba. Ani ta chybět nebude...

Klesající ceny kávy jsou jedním z důvodů, proč lidé ze zemí v střední a jižní Americe migrují na sever do USA.

Takže vás společně s dramaturgem pořadu Jaroslavem Pokorným a mistrem zvuku Leošem Sedláčkem zveme - nalaďte si nás každou neděli v 18:30 hodin na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a udělejte si se mnou na deset minut „Čas na kávu".

Váš milovník kávy a „kavárenský povaleč"
Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související