Voňavé cestování s Jiřím Sýkorou, který v Pardubicích pokračuje v rodinné tradici pražení kávy

Tentokrát budu cestovat s Jiřím Sýkorou. Ten v Pardubicích pokračuje v rodinné tradici pražení kávy. Tak se vydáme hned do několika světadílů. Cílem budou kávovníkové plantáže, kde si prodejci kávy přímo na místě vybírají z různých druhů tu správnou, pro jejich zákazníky nechutnější. 

S kávou začal pracovat pradědeček Jiřího Sýkory už v roce 1884, když se seznámil s italským obchodníkem z Terstu. Obchodník s kávou a koloniálním zboží, původem z Heřmanova Městce, pak pokračoval v psaní historie rodinné firmy v Pardubicích, aby jeho receptury a pražení kávy převzal Vilém Damián Sýkora.

S Jiřím Sýkorou se ale z kavárny Ditrict 5 v budově Českého rozhlasu v Hradci Králové vypravíme nejen do historie firmy. Podíváme se za kávou na Jamajku a budu se ptát na specifický způsob sklizně kávy na ostrově ve střední Americe.

Voňavé putování za kávou s Jiřím Sýkorou - Vietnam

Zavítáme i do Vietnamu, protože jde o jednoho z největších vývozců kávy na světě. Nebudou chybět ani zážitky provoněné kavou z Kostariky nebo z Filipín.

A je káva z Kuby skutečně tak intenzivní, jemná a sladká, jak se tvrdí? Co v různých zemích přidávají při pražení ke kávě? Má náš “turek” něco společného s Tureckem?

Nezapomeneme ani na zajímavé kavárny z celého světa. Víte například, že jednu ojedinělou - “skleněnou” - vybavil v Jižní Koreji originálními taburetkami Bořek Šípek?

Jak vidíte, budeme tentokrát s Jiřím Sýkorou v kavárně v Havlíčkově ulici “Na cestách” opravdu zajímavých a kávou provoněných obrazně i doslova. Tu kávu si totiž s námi můžete po 18. hodině klidně dát. A být přitom součástí živého rozhlasového vysílaní.

Tak přijďte nebo si nalaďte Český rozhlas Hradec Králové či Pardubice - těšíme se na Vás.

Váš Petr Voldán!

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související