Čas plavek končí. Do lomu Zvěřinov se po desítkách let vrátí sbíječky

5. srpen 2021 11:15

Okolí Skutče na Chrudimsku je provrtané jako ementál. Už po staletí se tam dobývá ze země žula. Některé lomy jsou pořád aktivní, další zaplavila voda a lákají plavce nebo trempy. Mimořádně oblíbený je lom Zvěřinov, kam se ale brzy vrátí těžební stroje.

Poslední odstřel se ve Zvěřinově ozval před desítkami let. Lom se samovolně změnil v rekreační cíl. A to tak oblíbený, že se majitelé snaží romantiku krotit.

„My jsme sem chodili, ale to ještě ta plocha nebyla tak velká, tady bylo zatopené jenom první patro,“ vzpomíná Matěj Zelinka z nedaleké Skutče. „Chodili jsme úplně dolů ze sádry dělat stopy. Pak jsme se sem chodili koupat a v poslední době je to intenzivnější hlavně přes zimu. Skutečská historie otužování začala právě tady. Začalo se nás scházet čím dál víc, třeba i k dvaceti lidem. V zimě to je pro nás lepší, že tu není tolik lidí,“ dodává Zelinka.

Kostky pro Vídeň i Václavské náměstí

Osmihektarový Zveřinov patří k největším lomům v okolí. A taky neúspěšnějším. Zlaté období za první republiky spustily kostky a labáky, říká Lada Bakrlíková ze skutečského muzea. „Sloužily ke zpevnění břehů Labe a dalších řek. Dominantní podíl na výrobě měly dlažební kostky. Dodnes po nich můžeme chodit například ve Vídni či v Bělehradě.“

V lomu Zvěřinov se zase bude těžit granodiorit. Velmi kvalitní materiál blízký žule

Práce v lomu se zastavily zhruba před pětadvaceti lety. Budovy zchátraly a zarostly, o zbytek se postarali zloději a vandalové. Majitelé teď ale chtějí Zvěřinov zase probudit. Pod vodou je pořád nejméně polovina ložiska kvalitního granodioritu, blízkého příbuzného žuly. A poptávka po kameni je obrovská, říká Miroslav Brendl ze společnosti Sates Čechy, které lom patří. „To ložisko jsme měli jako záložní, a chceme ho otevřít proto, že máme spoustu zakázek a nestíháme naši provozovnu zásobovat kamenem z našich ostatních lomů.“

Nastartovat opuštěný lom ale není jednoduchý krok. Voda tak bude klesat jen postupně. Práce v lomu mají začít ještě letos. Na kámen ze Zvěřinova čekají třeba i řemeslníci, kteří mají na starost velkou rekonstrukci Václavského náměstí v Praze.

Spustit audio

Související