Část peněz z prodeje Tesly zaplatí nový kruhový objezd u nemocnice

23. říjen 2018 14:15

Část z výnosu prodeje areálu bývalé pardubické Tesly půjde na dopravní napojení nemocnice a parkování. Dohodlo se na tom hejtmanství s městem Pardubice.

Kraj areál před šesti lety bezplatně převedl na město s podmínkou, že právě radnice vyřeší doteď velmi komplikovanou dopravu v místě.

Nemocnice bude na okolní silnice zřejmě napojena okružní křižovatkou, která vznikne na samotném nadjezdu, a z ní bude svedená doprava k novému hlavnímu vjezdu do nemocnice, což je v místě stávající dolní brány.

Plánované dopravní napojení pardubické nemocnice na nový kruhový objezd

390 nových míst pro parkování

Tam by měl stát i nový parkovací dům. Teď je tam bezplatné parkoviště pro asi 100 aut, tato stání by zanikla stejně jako dalších 90 neplacených parkovacích míst podél ulice Kyjevská. Víc k tomu doplnil hejtman Martin Netolický z ČSSD:

„My počítáme, že celá kapacita parkovacího domu bude 585 míst, nicméně některá výstavbou zaniknou, ale přibyde jich 390, což je značné číslo. Předpokládáme, že v určitém režimu zde budou parkovat i zaměstnanci nemocnice.“

Jen parkovací dům by měl stát víc než 170 milionů a město Pardubice by i na jeho stavbu mělo přispět právě z výnosu prodeje areálu Kyjevská.

Spalovna v pardubické nemocnici dosluhuje, čeká ji zřejmě oprava

Krajská nemocnice Pardubice, multioborový pavilon

Spalovna nebezpečných odpadů v Pardubické krajské nemocnici se blíží ke konci životnosti. Provoz má povolený do roku 2019. Hejtmanství proto nechalo zpracovat studii a ta ukázala, že nejvýhodnější a nejlevnější bude ji opravit.

Ve smlouvě se radnice zavázala převést 40 procent z kupní ceny areálu Tesly na účet kraje, ten pak všechny peníze použije právě na zaplacení dopravních staveb v nemocnici.

Areál Tesly Kyjevská má koupit firma Linkcity. Bývalou továrnu a pozemky o rozloze 2,5 hektaru dostane nejdřív do pronájmu, pak ho koupí za 35 milionů korun.  Primátor Martin Charvát (ANO) naznačil, co všechno developer s areálem zamýšlí: „V tomto území by měl být zachován vlastní areál Tesly, měl by zde být vybudován nový obchodní objekt, polyfunkční objekt a rezidenční část na bydlení. A postupně, jak to bude přecházet do zástavby, rodinné domy.“

Hejtmanství počítá s tím, že by stavba parkovacího domu v krajské nemocnici mohla začít v roce 2020.

Spustit audio

Související