Na místě bývalé Tesly nejspíš vzniknou byty i dětské hřiště

26. červen 2018 14:05

V Pardubicích se po mnoha letech podařilo najít zájemce o jeden z největších brownfieldů - areál bývalé továrny Tesla Kyjevská. Tu i s pozemky o rozloze 2,5 hektaru získá firma Linkcity. Nejdřív do pronájmu, pak ho koupí za 35 milionů korun.

Jedna z podmínek, které hejtmanství stanovilo, je, že v areálu nesmějí být služby, které by konkurovaly krajské nemocnici. Další podmínkou bylo zachování objektu telegrafie, který je podle posudku v dobrém technickém stavu. Nový vlastník také musí zlepšit dopravní situaci na Kyjevské ulici a vybudovat alespoň 600 parkovacích míst.

Byty i obchodní dům. Bývalá Tesla v Pardubicích možná přestane chátrat

Bývalá Tesla Pardubice. Areál už několik let chátrá

Pardubice bývalý areál Tesla nejdřív pronajmou, poté prodají. Investor ale musí do čtyř let získat stavební povolení.

Firma Linkcity všechny stanové podmínky splňuje a primátor města Martin Charvát (ANO) potvrdil, že už radním představila vizualizaci toho, jak by měla nová Tesla vypadat. Bývalá budova telegrafie zůstane na svém místě u železniční trati. Jedním z důvodu je fakt, že bude pro chystané rodinné i bytové domy fungovat jako protihluková bariéra.

Radnice nejdřív areál pronajme, aby měla jistotu, že firma skutečně postaví to, co slibuje. Linkcity musí do 18 měsíců od podpisu nájemní smlouvy předat městu potřebné dokumenty o stavbě a studii vlivu stavby na životní prostředí. Hlavně ale musí mít pravomocné stavební povolení na dopravní napojení celého areálu. Pak teprve město převede areál na firmu, která bude muset do 4 let přestavět minimálně tři čtvrtiny území.

Jak šel čas s Teslou

  • Areál byl postavený začátkem 20. let minulého století pro továrnu na výrobu obuvi.
  • Ještě před dokončením ho ale původní stavitel odprodal firmě Telegrafia, která tam roku 1922 začala vyrábět telegrafy.
  • Po jejím zániku v roce 1945 se fabrika stala součástí národního podniku Tesla, od roku 1992 je areál opuštěný a chátrá.
  • Od Tesly Pardubice ho nejdřív za symbolickou korunu dostal kraj, který dar poslal dál městu. Radnice nechala odstranit staré ekologické zátěže a nabídla areál určitými podmínkami k prodeji.
Vizualizace přestavěného areálu Tesly v Pardubicích
Spustit audio