Ceny Františka Filipovského: Porotci spolu do kina nechodí

16. září 2014

Už po 20. se budou v Přelouči udělovat ceny Františka Filipovského. Svátek dabérů naváže na městské slavnosti.

Keramickou sošku si převezmou známé osobnosti za své herecké a tvůrčí výkony v dabingu už tuto sobotu 20. září. O těch nejlepších v oboru rozhodovala jedenáctičlenná porota, ve které už potřetí zasedla také dlouholetá organizátorka akce a ranní host ČRo Pardubice paní Jiřina Dlasková.

„Filmy dostáváme na DVD, takže nechodíme do kina společně a neshlížíme filmy v jedné místnosti. DVD si přehráváme doma a na schůzkách probíhají diskuze nad každým filmem,“ poodhalila s úsměvem Jiřina Dlasková práci porotce.

Češi dabing umí

Český dabing je proslulý svou kvalitou, i když výjimky se najdou: „Jsou filmy výborně zpracované, ale také filmy, kde dabing není na dobré úrovni. Je to logické, s počtem televizních kanálů roste počet pořadů, které se musí předabovat, takže kvantita dabování často upozaďuje jeho kvalitu.“

František Filipovský 1982

Předávání cen Františka Filipovského je součástí městských slavností, které nabídnou bohatý program: „Pořadatelé letos připravili dvě pódia. Jedno na náměstí a druhé v parčíku za školou. Na jednom bude program pro starší návštěvníky, souběžně s ním vždy poběží na druhém pódiu program pro menší,“ naznačila Jiřina Dlasková.

Návštěvníci se můžou těšit na skupinu Inflagranti s Josefem Vojtkem jako hostem. Vystoupí také Petr Bende, nebo skupiny ABBA Stars Revival, Podkověnka a další. Nejmenší návštěvníky určitě potěší také Majda z Kouzelné školky. Začátek městských slavností je ve 13 hodin. Od 17 hodin můžou přítomní na velkoplošné projekci sledovat přímý přenos ze Záložny, kde se ceny budou předávat. Večerem provede Ondřej Kepka. Záznam odvysílá ČT Art 6. října ve 21:55

autor: HRU
Spustit audio