Český chřest - pochoutka králů a císařů

Chřest je lahůdková zelenina, které se někdy říká královská. Údajně má afrodiziakální účinky. V České republice se pěstuje na jediném místě - v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku. Zasazený je tam na 110 hektarech. Chřestové slavnosti se sice pořádají i v Ivančicích, ale tam se prodává chřest dovezený ze Slovenska.

Chvála českému chřestu

Chřest se v českých zemích pěstoval už před více než sto lety. Za první republiky jsme ho vyváželi do celé Evropy. Po válce bylo jeho pěstování úplně zrušeno - jedni říkají, že prý šlo v očích minulého režimu o maloburžoazní přežitek, druzí, že bylo po válce potřeba nakrmit vyhladovělé a zbídačené lidi. A k tomu se náročný chřest, určený pouze pro smetánku, nehodil.

Tak či tak, jeho pěstování na Mělnicku obnovili až po listopadu 1989. Holandská firma ho ale skoro ze sta procent vyvážela. V roce 2011 koupil chřestová pole podnikatel Jiří Šafář a pustil se do pěstování. Rozhodl se, že Čechy naučí lahodnou zeleninu jíst i oceňovat.

Pěstování chřestu

Pěstování této zeleniny je oproti jiným poměrně náročné. Než začnou pole plodit, trvá to tři roky. Výhonky rostou v sezoně (půlka dubna až konec června) z nahrnutých záhonů, takzvaných hrobů, a to několik centimetrů za den. Hroby musejí být zakryty plachtami, které regulují teplotu hlíny.

Chřestová pole

Ze záhonů takzvané chřestové tyče, jak se výhonkům říká, vypichují brigádníci. Ti je pak dovezou do třídírny. Tyče se pak několikrát chladí, třídí a balí. Pak putují do celého světa. Čerstvý vydrží chřest týden až dva.

Jaké jsou odrůdy?

Existuje bílý a zelený chřest. Neznamená to ale, že jsou to odlišné odrůdy (v tom se často chybuje). Bílý vyrůstá přikrytý hlínou - nedochází u něj k fotosyntéze. Zelený přikrytý hlínou není. Oba rostou přikryté plachtou, která reguluje teplotu hlíny. Tak až někdy na Mělnicku uvidíte pole zakrytá bílou nebo černou plachtou, můžete si být jistí, že pod nimi raší chřest.

Balení chřestu

Jak chřest upravit?

Nejlepší je jíst chřest do 48 hodin po sklizni. Proto mají Češi s chřestem často negativní zkušenosti. V obchodech bývá k dostání často chřest dovezený z jihu Evropy nebo Ameriky. Je pak starý, vyschlý a dřevnatý. Čerstvý chřest nesmí mít ovadlé růžičky. Bílý chřest musí hlasitě puknout při přelomení „vejpůl“.