Český rozhlas Pardubice jede za jabkanci do České Třebové
Víte, co jsou to jabkance? A z čeho toto slovo pochází? Rozjedme se do České Třebové na tradiční Jabkancovou pouť a tam dostaneme odpověď.
Přivítá nás tam Spolek od sv. Kateřiny. Jeho členky umějí ty nejlepší jabkance. Spolek sídlí ve starobylé kamenné Chalupě U Kostelíčka. „Je to jedna z nejstarších chalup v této čtvrti. Ve spolku nás je dneska 38 členů.“ říká předsedkyně spolku Eva Motyčková.
Jabkance nejsou z jablek
Když se řekne slovo jabkance, tak každého, kdo není z České Třebové, napadne, že to bude pokrm z jablek, ale není to tak. Jabkance jsou z brambor. Kde se tedy vzal název jabkance? Dřív se bramborám říkalo zemská jablka. Je to historický název. Byl to pokrm chudých z brambor, tedy ze zemských jablek. Odtud název jabkance.
Společné pečení
Deset metráků brambor se dá o půlnoci vařit. Ve čtyři hodiny ráno se uvařené brambory oloupou a umelou. Umleté uvařené brambory se dají do necek, osolí a tamní muži do nich tak dlouho tlučou tlouky, až se vytvoří gumová hmota. Z té se tvoří kuličky, které ženy rozválí a plní placky sladkým tvarohem. V konečné fázi se naplněné placky upečou, pomastí máslem a posypou cukrem.
Tradiční Jabkancová pouť se koná 21. listopadu a Český rozhlas Pardubice z ní bude vysílat celou hodinu. Přímý přenos začne po jedenácté hodině. Provedou vás jím Jitka Slezáková a Zdena Kabourková.
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.