Český rozhlas Pardubice má stříbro ze Znojma

19. říjen 2015

Víte, co jsou to jabkance? A z čeho toto slovo pochází? Právě tuhle otázku si před rokem položili v Českém rozhlase Pardubice a rozjeli se do České Třebové na tradiční Jabkancovou pouť.

Přivítal je tamní Spolek od sv. Kateřiny. Jeho členky umějí ty nejlepší jabkance. Ten, kdo o nich nikdy neslyšel, by asi tipoval pokrm z jablek. Je to ale jinak. Jde o zemská jablka, tedy brambory. A tím pádem bramborové placky s tvarohem a posypané cukrem.

Zvítězila originalita

A právě reportáž Jitky Slezákové „V jabkancích jablka nehledejte“ získala druhé místo na 17. ročníku Mezinárodního televizního a rozhlasového festivalu o gastronomii. Porota ocenila originalitu receptu, způsob zpracování reportáže a energii do ní vloženou. Cenu v sobotu převzali autorka a vedoucí Programu Českého rozhlasu Pardubice na závěrečném galavečeru ve Znojmě.

Čtěte také

Za jabkanci do České Třebové se vydá Český rozhlas Pardubice i letos. Tradiční Jabkancová pouť se koná 21. listopadu a Český rozhlas Pardubice z ní bude vysílat celou hodinu. Přímý přenos začne po jedenácté hodině. Provedou vás jím oceněná Jitka Slezáková a Zdena Kabourková.

Jabkancová pouť v České Třebové

Východočeské úspěchy

Pro stanice Českého rozhlasu na východě Čech je to další z úspěchů na tomto festivalu. Kolegové ze sousedního Českého rozhlasu Hradec Králové získali druhé a první místo v rozhlasové kategorii v letech 2009 a 2010. Dobrému jídlu v rozhlasovém vysílání na východě Čech se tedy evidentně daří.

autor: nov
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.