Chcete bydlet na hezkém místě u Pardubic? Připravte si dvanáct milionů

21. únor 2022

Ceny pozemků i stavebních materiálů rostou. Momentálně je to kolem dvaceti procent za rok. Přesto nemá smysl stavbu rodinného domu odkládat. Čekat na lepší časy je poněkud naivní, myslí si odborník ze společnosti Ekonomické stavby Martin Protiva.

Výhodou je samozřejmě vlastní pozemek. Pokud ale nemáte to štěstí, je třeba hledat vhodnou lokalitu. 

Pozemek dražší než dům

Ceny pozemků poblíž velkých měst atakují 10 000 Kč za metr čtvereční. Za pozemek kolem osmi set metrů čtverečních tím pádem zaplatíte kolem osmi milionů. Přízemní dům 4+kk vás bude stát kolem čtyř milionů korun. Z toho je zřejmé, že pozemek může být dražší, než samotný dům.

„Pokud vám ale nebude vadit, že budete bydlet dvacet kilometrů od města, cena pozemku se sníží a vy zaplatíte kolem dvou a půl tisíc za metr čtvereční,“ vypočítává Martin Protiva.

Zdění příček hrubé stavby

A proč ceny za pozemky stále stoupají? Je to dané nejen neutuchajícím zájmem o ně, ale také velmi dlouhou dobou, kdy se tvoří developerský projekt. Trvá až deset let, než se zemědělský pozemek změní na stavební.

Nízkoenergetické domy jsou nutností

Všechny domy, které se dnes staví, jsou nízkoenergetické. Od roku 2022 totiž platí zpřísněná norma energetické náročnosti budov. To znamená, že každý dům, který se staví, musí mít malou spotřebu energie. Proto se investuje více než kdy jindy do moderních technologií. 

„Nový dům už není jen o stavařině, ale o fotovoltaických elektrárnách, rekuperacích a solárních panelech,“ říká odborník Protiva. Motivací pro zřízení fotovoltaické elektrárny může být pro stavitele Nová zelená úsporám, kterou podporuje stát. 

Decentrální rekuperace

Technologie výměny vzduchu v domech je dnes nezbytností. Dá se řešit centrálně a decentrálně. Centrální jednotky mají složité rozvody. Jednodušší jsou jednotky decentrální.

Rozvody vzduchotechniky v rodinném domě

„Jsou to vlastně takové chytřejší ventilátory, které křížově mění teplo. A to je podle mě stejně funkční a jednodušší řešení, než rekuperace centrální,“ míní Martin Protiva. 

Jak dlouho trvá vyřízení stavebního povolení a jak se dá využít Nová zelená úsporám? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.