Chcete si zapamatovat schůzku v kavárně? Dejte si na hlavu hrnek

16. září 2016

Co do sebe vložíme v mládí, ve stáří jako když najdeme. Platí to i u paměti. Když si ve třiceti myslíte, že není potřeba se vzdělávat, děláte chybu. Váš omyl se vám vrátí po padesátce.

Naopak, trénovaná hlava může dobře fungovat i v devadesáti. Jak ale tvrdí trenérka paměti Iva Pekníková, na učení nikdy není pozdě.

Chcete jednoduchý a praktický klíč k vaší paměti? Není to noc složitého. Často stačí jen vnímat svět kolem sebe. Jako první trénujte vaší všímavost. Zaměřte se na věci, barvy a vůně kolem sebe. Pozorujte, co se kolem vás děje. „Když vypneme pozornost, nebude nám fungovat ani paměť,“ upozorňuje Iva Pekníková.

Pozornost

Paměť nejvíc trpí, když děláme věci automaticky. Přemýšlíme o svých věcech a pak se divíme, že si z rozhovoru s kamarádem nic nepamatujeme nebo že nevíme, jestli jsme zamkli byt.

Čtěte také

„Ve chvíli kdy zamykáme, už myslíme na to, co bude v práci a ne na to, co právě děláme. Pak najednou nevíme, jestli k tomu došlo,“ dává příklad Iva Pekníková. Než opustíte byt, zastavte se. Odsuňte naléhavé myšlenky a věnujte pozornost pouze svému odchodu a tomu, co je potřeba udělat. Zaměřte pozornost na přítomný okamžik. A to neplatí jenom při zamykání.

Používejte tužku a papír

Řítí se na vás jeden úkol za druhým? Stává se, že občas zapomenete na něco doslova jako na smrt, přestože jste na to půl dne mysleli? Zapište si seznam věcí, které potřebujete udělat a odškrtávejte, co je hotovo. Seznam si během dne několikrát projděte.

„Občas se stane, že se do něčeho zabereme a nevnímáme čas. Doporučuji si nastavit budík nebo nějakou upomínku,“ říká Iva Pekníková a dodává, že je lepší preferovat tužku a papír před elektronickými diáři. „Procvičujeme tím nejen umění našeho písma, ale i hlavu,“ vysvětluje.

Posaďte si vnučku na ramena

Procvičovat svou hlavu můžete, když jde na nákup. Seznam si napište jen jako pojistku a nechte ho v kapse. Když zapisujete jednotlivé položky, konkrétně si je představte. Potřebujete si zapamatovat, co máte během dne na programu? Použijte metodu loci a své vlastní tělo.

Čtěte také

„Máte jít v devět hodin s kamarádkou na kávu? Představte si, že máte na hlavě hrnek s kávou a číslem devět. Máte vyzvednout vnučku ze školky. Představte si, že vám vnučka sedí na rameni,“ popisuje metodu Iva Pekníková s tím, že čím legračnější je představa, tím lépe se nám to pamatuje.

Počítejte z hlavy

Zvláště ve vyšším věku je vhodné procvičovat jednoduché kupecké počty. Skvělá je jakákoliv tvořivá činnost. Opakujte si cizí jazyky. Naučte se ovládat nové technologie. Měňte svoje navyklé postupy. „Nejhorší pro naši hlavu je sklouznout do rutiny. Když děláme věci automaticky, nevytváří se nám nové mozkové dráhy,“ upozorňuje Iva Pekníková.

Choďte a mluvte

Přiměřený pohyb je pro mozek velmi důležitý. Zdravý člověk by měl ujít ideálně sedm kilometrů denně. Když jste na procházce, pozorujte mraky a říkejte si, co vám který připomíná. To zase rozvine vaši fantazii a tvořivost. Pokud žijete sami, běžte mezi lidi. „Sociální kontakty jsou pro naši hlavu zásadní,“ uvádí Iva Pekníková.

Přihlaste se na univerzitu třetího, nebo do nějakého kurzu. Pamatujte, že by to měla být zábava, pokud se budete k něčemu nutit, nebude to fungovat.

Trénink paměti by měl být co nejpestřejší a zábavný. Aby zafungoval, stačí denně čtvrt hodiny. Nezapomeňte věnovat pozornost přítomnému okamžiku. „Když vaříte, vařte, když se učíte, učte se, a když nakupujete, nakupujte,“ uzavírá téma rozhlasové Radioporadny Iva Pekníková.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.