Na konci srpna je čas na řízkování. Nejhezčí muškáty jsou z mladých rostlin

23. srpen 2022

Konec srpna je ideální dobou na množení muškátů. Nejjednodušší řízky se dělají z klasických, tzv. babičkovských muškátů. Uchovávat staré rostliny se nevyplatí. Mladé řízky jsou zárukou zářivých koulí, které od muškátů očekáváme. A jak na to?

K řízkování se používají vyzrálé vrcholy rostlin. Uštípněte je v délce šesti až sedmi centimetrů. Na vršku nechte dva až tři listy, které můžete ještě o kousek zkrátit. Řízky nechte na stole aspoň hodinu zavadnout. Potom je napíchejte na husto do truhlíků.

Nejlepší je substrát, který se prodává přímo pro řízkování. Nechte na světlém, ale ne slunečném místě, kořenit. Udržujte substrát lehce vlhký, nesmí být přemokřený. Nejlépe zimují právě tyto mladé rostliny. „Staré nenechávejte, ty dvouleté mají už menší palice. Mladá rostlina se vám odmění květem. Zjara si řízky rozsázejte do květináčů,“ radí zahradník František Hlubocký.

Muškát převislý (Pelargonium peltatum)

Naše babičky pěstovaly mezi okny citrónové muškáty, i proto, že jejich vůně odpuzovala hmyz. Tyto muškáty nemají extra velké květy, jen drobné růžové. Ale nádherně voní po citrónech. Cílem je z rostliny vytvořit hustý keřík. Přidává se pak do čaje, který získá na chuti a zdravě působí na organismus.

Řízkování růží

Růže a další keře se pro změnu řízkují na začátku léta. Dávají se do volné půdy pod sklenici. Pokud se vám větvička ujala, nechte ji na místě, kam jste ji nasadili, i přes zimu. Můžete lehce přikrýt chvojím a přesadit až zjara. Do té doby se vytvoří dostatečný kořenový systém.

Co se týká střihu růží na konci léta, František Hlubocký doporučuje pouze lehce zkrátit a velký řez nechat až na předjaří. Obráceně je to u levandule. Na nic nečekejte, nejlepší je levanduli ostříhat hned po odkvětu. Na zkrácených větvičkách se vytvoří nové vršky s poupaty na příští rok. Když to necháte až na podzim, vršky mohou v zimě zahnít. Nejlepší doba je ostříhat levanduli ihned po odkvětu.

Kdy je nejlepší doba na přesazování květin? Poslechněte si audio pořadu.

Spustit audio

Související