Chleba upečený v peci chutná prostě jinak. Přesvědčit se o tom můžete třeba v Chebu

Obecní pece byly dříve běžnou součástí měst a vesnic. Sloužily především rodinám, které si vlastní pec nemohly dovolit. Běžně se v nich peklo ještě v poválečné době.

Dnes je však sdílení všeho druhu opět v kurzu a možná i to přispělo k myšlence obnovit tradici obecní pece i v západočeském Chebu. Své jméno „Golem“ získala replika gotické pece podle oblíbené české pohádky s Janem Werichem v hlavní roli.

Pečení chleba

Za stavbou pece stojí mistr kamnář Jaroslav Závadský, který ji vybudoval v roce 2019 za podpory Nadačního fondu Historický Cheb. Stavěla se 2 týdny z cihel z dnes již zaniklé cihelny ve Starém Hrozňatově na Chebsku. Právě ručně vyráběné cihly s obsahem křemíku jsou důležité pro správné vytopení.

Spolek Ch(l)ebáci

V peci pravidelně zatápí členové spolku Ch(l)ebáci v čele s Liborem Matouškem, aby si obyvatelé Chebu a okolí mohli upéct chléb. Peče se tu ale také pizza, housky, dalamánky, vánočky, maso i perníčky. Topí se výhradně suchým smrkovým dřevem, které pec rovnoměrně vytopí. Roztopit ji zabere dlouhých 5 hodin.

Po vyhoření se z pece vymetou žhavé uhlíky a pec pomalu chladne. Když teplota dosáhne cca 400 °C, začíná se se sázením pizzy, která se v Golemovi „ohřeje“ jen pár okamžiků.

Když pec zchladne na 280 °C, pokračuje se chlebem, kterého se do pece vejde 20–30 bochníků a peče se přibližně hodinu. Pšenično-žitný chléb se peče v ošatkách vysypaných moukou a žitný ve formách vymazaných sádlem. Na úplný konec se peče při teplotách kolem 120–140°C maso. Pomalé pečení skvěle funguje na vepřové koleno, husu i kachnu.

Ať už dáváte přednost chlebu, pizze nebo masu, dočkáte se v Chebu nejen skvělého gastronomického zážitku, ale i příjemné sousedské atmosféry.