Choltice chtějí koupit budovu pošty a provozovat ji samy

22. leden 2019 11:45

Choltice na Pardubicku jednají o koupi budovy, která patří České poště. Městys chce poštovní služby provozovat sám. Budova je velká, mohla by sloužit i pro další služby.

„Složitě vyjednáváme, akceptujeme kupní cenu 1,6 milionu korun, další podmínky nám momentálně nevyhovují,“ řekl starosta Tomáš Bolek (SNK).

Státní podnik nabídl loni na jaře Cholticím, aby pobočku provozovalo v režimu Pošta Partner. V navrhované smlouvě zatím pošta nesouhlasí s tím, že by v budově mohly být i jiné služby.

Žumberk nechce soukromou poštu. Provozovat ji bude sama obec

Česká pošta (ilustrační foto)

Žumberk na Chrudimsku si začne provozovat poštu sám. Státní podnik Česká pošta postupně převádí menší pobočky pod partnerskou společnost nebo je přebírají soukromníci.

„Horní část budovy je prázdná, mohli bychom tam mít třeba výběr poplatků, aby občané nemuseli k nám na úřad. Česká pošta ale chce, aby tam byly jen poštovní služby,“ řekl Bolek.

Partnerské pošty nejčastěji provozují obce nebo spotřební družstva. Státní podnik platí měsíční provizi, obec pak zajišťuje poštovní a bankovní služby, platí zaměstnance.

„Výdělečná činnost to není. Lidé z Choltic a okolí jsou na poštu zvyklí. K provozování pošty ale nejdřív potřebujeme být pány budovy,“ uvedl Bolek.

V Pardubickém kraji je 33 partnerských pošt, z toho 23 z nich provozují spotřební družstva Konzum a Coop. Na vesnicích mají obchody s potravinami a zároveň pošty.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související