Žumberk nechce soukromou poštu. Provozovat ji bude sama obec

24. leden 2016

Žumberk na Chrudimsku si začne provozovat poštu sám. Státní podnik Česká pošta postupně převádí menší pobočky pod partnerskou společnost nebo je přebírají soukromníci.

Jenže takové varianty se lidé v Žumberku bojí. Mají strach hlavně ze zhoršení poskytovaných služeb. Obec s 250 obyvateli se proto rozhodla postarat se o provoz pobočky sama. Radost z toho ale nemá.

„Po tři roky v prosinci jsme měli poštu zavřenou. Nejvíce balíků si lidé objednávají v prosinci,“ popisuje svoji zkušenost obyvatelka Žumberka Jana Slavíčková.

Když lidé nemají štěstí a doručovatelky je nezastihnou, musí pro balíky nebo doporučené dopisy na spádovou poštu do 9 kilometrů vzdálené Chrasti.


Pošta Partner
Ke konci roku 2015 bylo nasmlouváno celkem 129 tzv. Pošt Partner, tedy takových, které provozují soukromníci nebo obce. V projektu bude Česká pošta pokračovat a rozšíří ho o nové doplňkové služby. Do roku 2025 bude tímto způsobem převedeno 2500 pošt na Pošty Partner.

Na poštu? Výlet na půl dne

„My se tam nedostaneme autobusem, který jezdí z Miřetic. To znamená, že bychom tady ze Žumberka jeli do Miřetic, tam bychom přestoupili, jeli do Chrasti. Tam zařídili poštu a pojedeme do Miřetic, přestoupíme, ale ty spoje na sebe nenavazují. To je třeba otázka půl dne, než si tu zásilku vyzvedneme, pokud doma nemáme auto,“ říká Jana Slavíčková.

Malé pobočky jsou pro Českou poštu ztrátové. Vláda proto vloni schválila materiál, který počítá s postupným převodem provozoven na smluvní partnery. Těmi mohou být soukromníci nebo i obce. A ty mají podle České pošty jednu zásadní výhodu. Samy si určí provozní dobu tak, jak potřebují.

Spíš než výhoda je to nutnost, tvrdí starostka Žumberka Yveta Ždímalová: „Týden nebo dva dny lidé naráželi na zavřené dveře. Teď se nám stalo, že na konci roku celý prosinec bylo zavřeno. Důchodci, kteří si nechávali posílat peníze na účet, se k nim v prosinci nedostali.“

Česká pošta (ilustrační foto)

Bojí se dalšího zhoršení služeb, nebo dokonce přemístění pošty jinam. Převzetí pobočky je tak podle starostky Yvety Ždímalové nejlepší ze špatných variant.

„Musíme vyřešit v první řadě personální obsazení, což asi nebude úplně jednoduché, protože se jedná o poloviční úvazek. V současné době nevím, jestli někoho najdeme. Nemůže to být pouze jedna osoba, ale dvě, protože pokud ten člověk bude nemocný nebo si bude chtít vzít dovolenou, tak za něj musí být kvalifikovaný zástup,“ dodává Ždímalová.

Poštu by měla obec začít provozovat od června.

autor: kop
Spustit audio